Cum alegi lustra în funcție de destinație

Cum alegi lustra în funcție de destinație

Recomandări generale pentru alegerea lustrei

Există câteva noțiuni generale referitoare la corpurile de iluminat care pot fi decisive indiferent de spațiu, iar noi le-am reduce la:

  • înălțimea plafonului

  • tehnologia de iluminare

  • stilurile decorative speciale

 

Dacă ai spații interioare cu tavane joase, nu va fi eficient și nici estetic să instalezi o lustră tip candelabru sau pendul, din mai multe motive. Într-o cameră joasă, o lustră înaltă va ocupa prea mult din spațiu, deci vei risca să atingi cu capul de ea de fiecare dată, va emite o lumină mult prea puternică ce va deveni obositoare pentru ochi, dar poate și să încarce inutil decorul, creând un dezechilibru. Pentru un spațiu cu plafon jos, opțiunile mult mai avantajoase sunt lustrele cu înălțime mică, plafonierele și eventual, completarea creativă a ansamblului de iluminat cu spoturi, benzi LED, aplice sau veioze și lampadare.

 

În privința tehnologiei de iluminare, lustrele se împart în două categorii principale: cu sursă de iluminat LED integrată sau cu surse externe (becuri), care, de regulă, se achiziționează separat. În ambele categorii poți găsi lustre deosebite, însă cele cu sursă LED se bucură de versatilitate deoarece în cazul acestor modele, abajurul clasic nu mai este o componentă necesară, ci este înlocuit cu elemente decorative luminoase care pot avea forme contemporane interesante. Iluminarea LED aparține prezentului, dar și viitorului, fiind o tehnologie care reduce consumul de energie electrică, nu emană căldură și are o durată de viață crescută, toate aceste caracteristici fiind benefice pe termen lung pentru tine, dar și pentru mediul înconjurător. Lustrele clasice sunt prevăzute cu abajururi care oferă mai multe perspective estetice/artistice, iar de aceea, sunt mai ușor de încadrat în decorurile tradiționale, rustice, cozy și retro-vintage. Dacă îți dorești să te bucuri de avantajele iluminării LED dar să alegi totuși o lustră clasică, îți recomandăm să achiziționezi becuri LED. 

 

Iar dacă decorul locuinței tale urmează liniile unui anumit stil de design interior, acesta este un caz aparte, care îți permite să te abați de la regulile generale pentru a obține efectul vizual dorit. În această situație, cel mai important este să găsești corpurile de iluminat ale căror forme, modele și finisaje să se armonizeze cu restul spațiului. Spre exemplu, pentru completarea unui decor rustic, o lustră cu sfoară este excelentă, chiar dacă nu oferă alte caracteristici funcționale speciale.

Tot la nivelul decorului special se încadrează și atmosfera pe care intenționezi să o creezi, așadar și temperatura de culoare. Chiar dacă pot fi oferite sugestii pentru tipul de lumină - caldă, neutră sau rece - adecvată fiecărei camere, trebuie să alegi în funcție de vibe-ul general pe care vrei să-l simți în casa ta.

Lustra pentru living

În living te relaxezi vizionând filme, petreci timp la povești cu familia, te reunești cu prietenii sau pe scurt, livingul este acea încăpere a casei în care vrei să poți crea orice fel de atmosferă, oricând. Poți ilumina spațiul suplimentar, decorativ și funcțional totodată, cu spoturi, pendule, lampadare, veioze și alte corpuri, dar lustra sau candelabrul rămâne sursa principală de lumină din această încăpere. Tot lustra va fi și atracția principală, având în vedere că se instalează pe centrul tavanului și intră în aria vizuală indiferent de unghiul din care privești.

 

Lumina caldă și cea neutră sunt indicate pentru living, deoarece sunt versatile în privința atmosferei, în vreme ce lumina rece este asociată cu spațiul de lucru.

 

Într-un living spațios și înalt te poți orienta după o lustră voluminoasă: 

 

 

sau o lustră candelabru care să ofere prestanță încăperii și să fascineze printr-o cantitate mare de lumină:

 

 

Dacă spațiul te limitează, optează pentru o lustră cu înălțime redusă, dar nu mai puțin eficientă:

Lustra pentru dormitor

În această încăpere confortul trebuie să primeze, iar de aceea, o lustră de dimensiuni potrivite, care să ofere o lumină caldă și relaxantă, eventual pe care să o poți și controla din confortul patului, este opțiunea ideală. 

 

Recomandările noastre sunt lustrele LED cu telecomandă și iată câteva sugestii de integrare a acestora în dormitor:

 

 

Dincolo de faptul că au surse LED, lustrele din această colecție au culoarea luminii și intensitatea reglabilă, așadar poți să ajustezi atmosfera oricând.

Lustra pentru bucătărie / zona de servire a mesei

Fiind un spațiu de lucru, bucătăria necesită o iluminare suficient de puternică și uniformă încât să vezi chiar și cele mai mici detalii, dar care să fie și relaxantă pentru ochi. Lumina neutră este perfectă pentru bucătărie și zona de servire a mesei, dacă aceasta este separată de spațiul de gătit sau integrată în living. Pentru insula de gătit sau zona blatului, se va dovedi utilă completarea ansamblului de iluminat cu spoturi sau benzi LED cu lumină rece, care este extrem de utilă pentru activitățile minuțioase.

 

În funcție de spațiu, poți alege orice model de lustră LED cu lumină puternică sau poți merge pe varianta de lustră clasică cu mai multe surse de iluminat:



 

 

O lumină ambientală și discretă este recomandată pentru crearea unui efect contemporan în zona de servire a mesei:

 

Lustra pentru hol

De regulă, holul are o înălțime mai mare decât restul încăperilor iar acest lucru îți oferă mai multă libertate atunci când trebuie să alegi lustra pentru coridor/hol. Poți opta pentru un candelabru cu aspect clasic, care exprimă eleganță absolută, în cazul unui hol cu adevărat înalt și spațios, sau pentru o lustră LED cu cristale fascinante chiar și în lumină naturală:

 

 

O altă opțiune este iluminarea unui hol lung cu mai multe lustre:

 

Sau decorarea cu o lustră clasică a holului de la intrarea în casă, pentru un prim impact plăcut:

 

Lustra pentru camera copilului

Într-o încăpere veselă, armonioasă și plină de viață precum dormitorul copilului, lustra trebuie să dea tonul atmosferei de joacă. 

 

Îți sugerăm să alegi o lustră LED dimabilă, cu o formă prietenoasă și plină de strălucire:

Sau să optezi pentru o lustră colorată, specială, care îl invită pe cel mic spre un tărâm de poveste:

Lustra pentru baie 

Pentru că umiditatea este mai ridicată în baie decât în alte încăperi, din cauza aburilor, este cel mai indicat să montezi corpuri de iluminat cu protectie contra stropirii apei din toate direcțiile (urmărește ca a doua cifră a gradului IP să fie „4” - ex: IP 44). 

Însă și lustrele sunt o opțiune dacă au o construcție adecvată, iar pentru alegerea celei potrivite, spațiul de care dispui este din nou relevant. 

Se recomandă să alegi surse de iluminat cu lumină rece, pentru că aceasta ajută la diferențierea mai bună a culorilor și la observarea detaliilor.

 

 

Sperăm că acum îți este mai ușor să alegi lustrele potrivite pentru fiecare spațiu al locuinței și că deja ți-ai conturat câteva idei. Nu uita că pe alessandrodesign.ro te așteaptă sute de modele de lustre LED și lustre clasice pe care să le explorezi în căutarea corpurilor de iluminat ideale pentru casa ta!

 

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu