Evoluția Corpurilor de Iluminat

Evoluția Corpurilor de Iluminat

Evoluția corpurilor de iluminat

 

Corpurile de iluminat au evoluat de-a lungul timpului pentru a deveni mai eficiente din punct de vedere funcțional și mai prietenoase cu mediul înconjurător. Modul în care au fost create unele dintre primele corpuri de iluminat și progresele care au fost făcute, au transformat astăzi total acest concept prin care, fiecare dintre noi, ne bucurăm de un sistem de iluminat modern, estetic și funcțional. Este uimitor cât de mult s-au transformat corpurile de iluminat de-a lungul anilor. De la lumina naturală, la lumânări și lămpi cu gaz, de la corpuri de iluminat cu bec simplu și până la modelele contemporane cu tehnologie LED, evoluțiile au fost majore.

 

 

De la torțe la candelabre și sisteme de iluminat cu tehnologie LED - scurtă istorie a corpurilor de iluminat

 

În trecut, oamenii se bazau pe lumina produsă de torțe, lumânări și vatră pentru a-și lumina și încălzi casele. Odată cu apariția electricității, becurile au devenit elementare și au schimbat modul în care se desfășura activitatea cotidiană a oamenilor. Utilizarea în masă a becurilor a permis o vastă diversificare a activităţilor și valorificarea optimă a timpului în special iarna, când ziua era mai scurtă. Momentul folosirii becului incandescent a fost un punct de cotitură pentru umanitate, dar și pentru evoluția industrială și transport. 

 

Primele corpuri de iluminat, utilizate în antichitate erau torțele și lumânările, totuși aceste surse nu acopereau necesitățile, fapt pentru care efortul de a descoperi alternative mai eficace au fost constante. În secolele următoare, de la lumânări s-a trecut la candele și lămpi cu gaz, care erau mai sigure și aveau perioadă de utilizare mai lungă decât lumânările. Evul Mediu poate fi considerat “era” lămpilor şi a candelelor, iar acestea au cunoscut multe îmbunătățiri în timp, fiind eficientizate odată cu descoperirea fitilelor din bumbac şi a uleiurilor cu punct de ardere ridicat.  Secolele XV-XVI au fost importante, întrucât atunci a fost iniţiat iluminatul public, Londra fiind prima capitală ce a beneficiat de acest sistem de iluminat. În anul 1414, primarul Londrei a ordonat instalarea de felinare pe arterele All Saints și Candlemass. Ulterior, Parisul a fost următoarea capitală a Europei care a beneficiat de iluminat public. Întregul proces era unul anevoios, întrucât se realiza manual. 

 

21 octombrie 1879 este o dată istorică în evoluţia corpurilor de iluminat, deoarece atunci a fost aprins primul bec care a luminat continuu timp de 40 de ore. Thomas Eddison este cel care a îmbunătăţit şi patentat becul inventat de Heinrich Göbel în anul 1854, iar din acel an, evoluţia corpurilor de iluminat a fost pe cât de rapidă, pe atât de naturală. Dacă iniţial se punea accentul pe durata de viaţă a becurilor, ulterior, odată cu îmbunătăţirea tehnologiilor, accentul s-a focusat pe estetică şi varietate.

 

Perioada contemporană vine cu noi provocări în materie de corpuri de iluminat. Acum accentul se pune pe sustenabilitate, eficiență energetică şi producerea de corpuri de iluminat care să ofere confort  în schimbul unui consum redus. Becurile cu filament şi variantele cu halogen sunt înlocuite treptat cu variantele cu tehnologie LED, mai economice, mai durabile, dar foarte eficiente. 

 

Este greu de imaginat o lume fără corpuri de iluminat. Acestea vin în toate formele și mărimile și au cunoscut modificări majore de-a lungul anilor, fiind adaptate pentru a satisface nevoile legate de eficiență și estetică. 

 

 

Corpuri de iluminat moderne -  caracteristici generale, tipuri, particularități

 

Este interesant să ne gândim la modul în care au evoluat corpurile de iluminat de-a lungul anilor. Primele modele erau într-adevăr destul de simple - un cadru de metal sau de lemn cu o bucată de pânză sau de hârtie întinsă peste el. Dar, pe măsură ce timpul a trecut și nevoile s-au schimbat, s-a adaptat și designul corpurilor de iluminat. Acestea au început să devină mai complicate, cu abajururi de sticlă și elemente metalice detaliate. Apoi, pe măsură ce lumina electrică a devenit populară, aspectul lor a evoluat din nou pentru a satisface pretențiile consumatorilor.

 

Astăzi avem și multe opțiuni atunci când vine vorba de corpurile de iluminat. Există o varietate de forme, dimensiuni și stiluri, iar fiecare are propriile avantaje și dezavantaje. Poate fi un pic descurajant pentru cineva care nu este familiarizat cu oferta bogată, dar cu puțină răbdare și cercetare, se pot găsi dispozitivele de iluminat care răspund tuturor necesităților, fie că e nevoie de lustre LED pentru bucătărie, lămpi pentru living sau de becuri vintage, pentru a se defini un decor deosebit.

 

În prezent, există varietate și pe partea de funcționare a sistemelor de control, acestea fiind gândite să sprijine o gamă largă de nevoi vizuale și obiective de gestionare a energiei. 

 

In ultimele două decenii, tehnologia LED a revoluționat iluminatul, iar sistemele de comenzi de control au cunoscut o evoluție mai calmă, dar totuși semnificativă. Printre funcțiile recente se numără independența față de circuite, precum comunicarea fără fir sau reglarea culorilor. Sistemele de iluminat moderne pot fi, în prezent, controlate  de la distanță prin  bluetooth sau wifi. 

 

Datorită dezvoltării tehnologiei, sistemele de iluminat permit integrarea altor componente și crearea de circuite complexe. S-au dezvoltat sisteme de tip: 

  • LED RGB controller wifi, 
  • banda LED RGB cu telecomandă, 
  • controlere muzicale cu bandă LED, 
  • banda LED controlată prin telefon 
  • lustra cu boxă bluetooth

 

Tipuri de iluminat 

 

În funcție de scopul unei încăperi (folosită pentru dormit, relaxare, gătit său studiu), sistemul de iluminat trebuie să corespundă decorului și particularității interiorului. Deși, de obicei, se optează pentru o singură sursă de lumină, care să poată satisface nevoile de bază, există mai multe tipuri de soluții de iluminat, fiecare putând fi utilizat într-un moment anume pentru a crea o anumită stare ambientală sau a satisface o anumită nevoie. Cele patru tipuri de bază sunt: iluminare generală, ambientală, de accent sau focus. 

 

Iluminare generală 

 

Sistemul de iluminare generală are ca principal scop iluminarea optimă a unei încăperi. Astfel se creează o imagine de ansamblu asupra interiorului. Sursele integrate oferă în această situație un nivel uniform de iluminare a întregului spațiu. Sistemul de iluminare ambientală este independent de alte sisteme sau surse de lumină.

 

Printre tipurile de corpuri de iluminat ce oferă iluminare ambientală, regăsim candelabrele sub diferite forme, precum candelabrul din sticlă, candelabru din bronz, candelabru LED cu telecomandă, candelabru de cristal, candelabru pentru dormitor, corpuri încastrate, inclusiv lampi încastrate în tavan sau panouri LED. Pentru iluminatul general se pot folosi atât lumina caldă, naturală, cât și lumina rece. 

 

Iluminare ambientală

 

Iluminatul ambiental este preferat pentru a asigura ușor vizibilitatea și pentru a crea un cadru perfect pentru relaxare. Iluminatul ambiental este popular în special în cabinete pentru masaj, yoga, psihoterapie, dar este frecvent utilizat în locuințele rezidențiale, interior și exterior, în hoteluri, cafenele, cluburi și restaurante. 

 

Pentru a crea un efect relaxant, plăcut și călduros în iluminarea ambientală, se recomandă utilizarea de lampadare. Există o varietate extinsă de piese ce se evidențiază prin forme, finisaje, materiale. De la varianta de lampadar de sufragerie, lampadar din cristal, lampadar clasic la variante de lampadar din lemn vintage, toate permit crearea unui decor distins. 

 

Alte soluții pentru îmbunătățirea ambientală sunt lămpile. Și acestea sunt foarte variate: lămpi moderne, lămpi de bucătărie, lampă pentru baie, lămpi suspendate dormitor, lustre cu spoturi ce folosesc lumina caldă. 

 

Iluminarea focus 

 

Iluminarea focus sau iluminarea specifică este cea orientată pe un anumit spațiu, cum ar fi un colț pentru citit sau meditat, un birou sau o zonă pentru realizarea activități ce implică iluminarea focusată (zona pentru desen, proiectare, cusut, ș.a) . În astfel de medii este necesară o lumină puternică, situată într-un punct focal mai mic al camerei. Pentru a crea o estetică generală plăcută se recomandă evitarea luminilor puternice sau corpurile de iluminat ce prezintă umbre de lumină. 

 

Pentru iluminarea de tip focus, tipurile de corpuri de iluminat care se pretează sunt lustre cu spoturi, lustre aplicate pe perete, benzi cu LED-uri și telecomandă aplicată în zona spațiului de lucru, lămpi de birou sau corpuri de iluminat suspendabile. 

 

Iluminare de accent

 

Iluminarea de accent se folosește pentru a crește gradul de concentrare asupra unui punct focal sau pentru a obține un anumit efect. Iluminarea de accent oferă impresia unui spațiu mare și poate evidenția, de asemenea, o anumită caracteristică a unei sculpturi, colecții sau elemente de arhitectură. Ca și regulă generală, iluminarea de accent reușește să adauge un plus de personalitate fiecărei încăperi în care este integrată. 

 

Printre tipurile de corpuri de iluminat care oferă iluminare de accent, se regăsesc banda LED cu senzori, banda RGB LED cu telecomandă și joc de lumini multicolore, aplice încastrate sau aplice ori candelabre montate pe perete. 

 

Tipuri de corpuri de iluminat

 

Este uimitor cât de mult au evoluat corpurile de iluminat în ultimii ani. Acestea au trecut de la modele simple, cu un singur bec, la piese elaborate care pot fi considerate declarații de stil pentru decorul casei.  Dacă în trecut pendulul era vedeta locuinţei, acum există o gamă foarte largă de produse: plafoniere, lustre, aplice, lampadare, veioze, candelabre, sisteme cu benzi LED. Şi acestea sunt foarte variate că design, construcţie sau  funcţionalitate. 

 

Candelabre 

 

Candelabrul este un corp de iluminat suspendat cu mai multe elemente luminoase. Este adesea folosit ca punct focal în living, holuri mari, săli de așteptare în hoteluri, restaurante. Acesta ajută la stabilirea tonului și stilului unei începeri. Adesea este utilizat drept element decorativ, creând un ambient deosebit când este asociat cu de alte corpuri de iluminat.  

 

Din varietatea mare existentă, merită amintite variantele de: candelabre de lux, candelabre clasice de lux, candelabre negre, candelabre pentru dormitor, candelabre cu leduri pentru un efect estetic modern, candelabre elegante, candelabre retro, candelabre din lemn rustice, candelabre pentru casa scării. Toate aceste modele reușesc să îndeplinească toate nevoile de confort și sustenabilitate.

 

Aplice

 

Aplica este un corp de iluminat pretabil a fi montat pe perete sau tavan. Poate fi montată și folosită în orice spațiu, fiind adesea regăsită în locuințe rezidențiale în zone precum holuri, sufragerie sau băi, dar și în construcții comerciale, clădiri de birouri, s.a.m.d.

 

Aplicele vor oferi o iluminare excelentă atunci când sunt montate în zone adecvate pe perete. În băi, se recomandă a fi montate în zona oglinzii, pentru a crea un punct focal și a oferi o iluminare optimă. 

 

Gama de modele de aplice este largă, variind de la aplică de tavan LED, aplică de tavan pentru baie, aplică de tavan pentru living, dormitor, bucătărie, hol, la aplică de tavan cu telecomandă, aplică de tavan cu senzor de mișcare, aplică de tavan din lemn. Analizând stilul acestor corpuri de iluminat se pot aminti și variantele: aplice moderne, minimaliste, contemporane, vintage, orientale, aplice futuriste.

 

Plafoniere 

 

Plafonierele sunt foarte utile pentru a oferi un strop de lumină ambientală. Se montează direct pe tavan şi pot fi integrate în dormitoare, holuri, băi sau bucătării. Sunt extrem de versatile și pot oferi un aspect modern și elegant totodată.  

 

Plafonierele pot fi găsite într-o gamă largă de modele și stiluri, îndeplinind toate nevoile și preferințele în materie de decor. Sunt fabricate din sticlă, lemn, metal sau material textil. Analizându-se detaliile generale merită menționate variantele de plafoniere clasice, moderne, dotate cu tehnologie LED, cu lumină rece, naturală, caldă, variantele inteligente cu telecomandă pentru a schimba intensitatea luminii sau plafonierele cu senzori de mișcare, foarte eficiente din punct de vedere energetic.

 

Lustre

 

Lustrele sunt corpuri esențiale în orice încăpere. Ele vin cu avantajul că pot fi montate într-o mulțime de combinații inedite. Sunt perfecte pentru un living avangardist sau pentru o  bucătărie modernă, pentru dormitoare elegante și relaxante sau pentru holuri cu personalitate. Indiferent că se optează pentru lustre clasice sau lustre de cristal, acestea vor oferi încăperii un stil captivant.

 

Pentru decorarea livingului și pentru obținerea unui efect instantaneu, sunt recomandate modele de lustre suspendate moderne, cu mai multe brațe, asemenea candelabrelor, lustrelor de living cu cristal sau lustrelor de living vintage, lustrelor clasice cu abajur, lustrelor smart pentru un control inteligent al luminii, lustrelor minimaliste, precum si asemenea lustrelor metalice negre, pentru o atmosferă ușor intimă și plăcută.

 

Pentru zona de bucătărie, se pot alege lustre suspendate bucătărie, lustre rustice de bucătărie, lustre din fier forjat pentru un design industrial sau lustră cu abajur textil. Acestea se vor amplasa deasupra mesei, pentru un aer distins, ușor retro, dar modern și practic. 

 

Lustrele pot fi instalate cu succes și în zona dormitoarelor, pentru a crea un ambient plăcut. Pot fi selectate lustre de dormitor modern, lustre de dormitor cu telecomandă, lustre de dormitor cu led sau lustre de dormitor pentru copii.

 

Lămpi 

 

Lămpile sunt corpuri de iluminat de sine stătătoare. Acestea sunt perfecte pentru o iluminare orientată sau ambientală, pentru un punct focal stabilit. Unele modele de lămpi dispun de elemente estetice definitorii -  abajur mic, abajur mare, abajur din lemn, abajururi din sticlă - componente ce asigură și modul de propagare a luminii. 

 

Există numeroase modele de lămpi: corpuri cu LED, lămpi moderne de living, lămpi rustice de interior, lămpi antice, lămpi RGB, lămpi cu senzor de mișcare pentru interior. Aceste accesorii pot schimba total aspectul camerei, de la un stil tradițional la unul modern, de la estetica vintage la cea minimalistă.

 

Benzi LED

 

Benzile LED sunt elemente de iluminat foarte populare, datorită esteticii distinse, a versatilităţii crescute şi a consumului redus. Sunt sisteme compuse din LED-uri, formate adesea dintr-o bandă subțire și flexibilă și accesorii inteligente de pornire. Sistemele de iluminat cu LED-uri pot fi folosite pentru o varietate de lucruri, cum ar fi iluminarea din spate a televizorului, iluminarea sub dulap sau chiar iluminarea de accent. Sunt populare pentru că sunt foarte versatile, fiind ușor de ajustat pe lungimea dorită dorită și foarte ușor de instalat cu ajutorul unui accesoriu precum un conector de benzi led. În plus, ele furnizează lumina plăcută necesitând un consum foarte redus de energie.

 

Se regăsesc într-o varietate de modele și culori, așadar sunt excelente pentru a adăuga un plus de stil locuinței. Printre soluțiile de iluminare cu bandă LED merită menționate: leduri de tavan pentru dormitor, sisteme de iluminat living cu leduri, lustre pe leduri, panouri de iluminat cu leduri, benzi cu leduri albe sau benzi cu leduri multicolore. 

 

Iluminat încastrat 

 

Iluminatul încastrat este un iluminat incorporat în tavan care se montează în linie cu tavanul și nu ies în afară. Există și modele ce ies discret din suprafața tavanului. Se îmbină confortabil cu majoritatea stilurilor de amenajare interioare și sunt discrete, dar eficiente. Iluminatul încastrat oferă o gamă largă de efecte de iluminare prin utilizarea diferitelor unghiuri și extinderi ale fasciculului.

 

Iluminat pe șine 

 

Sistemele de iluminat pe șină sunt din ce în ce mai des folosite în locuințele moderne, care adoptă un stil minimalist, industrial sau contemporan, și nu numai. Astfel de sisteme propun o abordare flexibilă a iluminatului de accent și de focus, deoarece oferă posibilitatea de a amplasa elementele de iluminat îndreptate înspre o anumită zonă. De asemenea, se integrează perfect în spațiul în care urmează să fie instalate, oferind o ambianță armonioasă. 

 

Sistemul de iluminat pe șine este disponibil într-o varietate de modele, de la sisteme cu proiector LED, spoturi LED, proiectoare cu becuri. Alături de accesoriile corespunzătoare, asigură un iluminat eficient și modern în zonele de dining, bucătării, holuri și în spațiile destinate publicului larg, precum sălile de așteptare.

 

Iluminat exterior 

 

Sistemul de iluminat pentru exterior oferă atât o iluminare practică și eficientă, cât și o primă impresie plăcută oaspeților și vizitatorilor. Pentru iluminare exterioară se pot utiliza aplice decorative, plafoniere, lustre pentru exterior, lustre terase exterioare sau alte corpuri de iluminat exterior ce vin într-o varietate de stiluri și dimensiuni.

 

 

Corpuri de iluminat cu telecomandă

 

Cele mai recente corpuri de iluminat vin împreuna cu o telecomandă, dar există un motiv întemeiat pentru asta. Corpurile de iluminat ce funcționează cu ajutorul unei telecomenzi oferă un control optim asupra sistemului de iluminat. Cu o telecomandă, lumina poate fi stinsă, aprinsă, atenuată, sau poate fi schimbat spectrul luminii sau al culorilor. Corpurile de iluminat cu telecomandă reprezintă o modalitate prin care producătorii fac tuturor viața puțin mai ușoară, dar și soluția la îndemână pentru a beneficia de un plus de sustenabilitate. 

 

Tipuri de becuri utilizate pentru corpurile de iluminat

 

Iluminatul poate face o diferență majoră între un spațiu primitor sau unul mohorât, culori vibrante sau culori lipsite de personalitate, o stare de relaxare sau una de meditație, dar și diferența dintre o locuință eficientă energetic și una costisitoare. O locuință atractivă sau un spațiu destinat publicului, ce urmărește o senzație confortabilă, are nevoie de iluminare bună. Însă sistemele de iluminat au o mulțime de variabile, de la luminozitate și culoare, la temperatură și eficiență energetică, încât uneori alegerea unui bec potrivit poate fi dificilă. 

 

Există diferite becuri disponibile pentru corpurile de iluminat, inclusiv becuri incandescente, cu halogen, fluorescente și becuri LED. Fiecare din cele patru tipuri de becuri dispune de caracteristici diferite, inclusiv calitatea luminii pe care o emit, cantitatea de energie consumată sau prețul.

 

  • Becurile incandescente sau becurile cu filament actuale există de când Edison le-a perfecționat. Acestea produc multă căldură, ceea ce le face să fie ideale pentru utilizarea în dormitoare. Nu au o durată foarte mare de exploatare, ceea ce înseamnă că necesită înlocuire periodică. În plus, sunt consumatoare mari de energie electrică. Cu toate acestea, sunt ieftine și oferă o lumină caldă și permit iluminarea completă a încăperii în care sunt utilizate. 

 

  • Becurile fluorescente au fost create pentru prima dată la începutul anilor 1900 de către francezul Georges Claude. Ele au fost inițial concepute pentru a ajuta la conservarea energiei electrice, care era costisitoare la acea vreme. Astăzi, becurile fluorescente sunt încă utilizate pe scară largă și sunt comercializate sub diferite dimensiuni, păstrându-și însă și formă cilindrică. Luminile fluorescente sunt cunoscute pentru lumina lor albă și strălucitoare. Aceste becuri sunt ieftine și disponibile pe scară largă, însă generează multă căldură și, la fel ca cele cu filament, necesită înlocuire frecventă.

 

  • Becurile fluorescente compacte sau becurile economice sunt tipurile de becuri fluorescente care utilizează cu 70% mai puțină energie decât becurile tradiționale cu incandescență. Există două varietăți de becuri fluorescente compacte: cele cu un spectru de culori calde și cele cu un spectru de culori reci. Becurile fluorescente compacte cu lumină rece tind să emită o nuanță albăstruie, în timp ce becurile fluorescente compacte de din spectru de lumină caldă tind spre tonuri gălbui.

 

  • Becurile cu LED devin din ce în ce mai populare datorită consumului redus de energie, duratei de viață mai mari și eficienței ridicate. LED-urile emit lumină folosind materiale semiconductoare si folosesc doar 10% din energia utilizata de becurile tradiționale. De asemenea, acestea sunt mult mai durabile, având o durată de viață de 10 ori mai mare decât becurile tradiționale. Pe lângă faptul că au un consum redus de energie, becurile LED sunt, de asemenea, extrem de accesibile. 

 

 

Aplicabilitatea corpurilor de iluminat 

 

Corpurile de iluminat fac tuturor viața ușoară, confortabilă și mai frumoasă. Datorită dezvoltării tehnologiei, formele și dimensiunile sistemelor de iluminat au suferit modificări astfel încât, în prezent, să se integreze perfect în orice stil de amenajare al interioarelor. În funcție de destinația de iluminare acestea se clasifică în:

 

  • Corpuri pentru iluminat clădiri rezidențiale;
  • Corpuri de iluminat pentru spații industriale;
  • Sisteme de iluminat arhitectural;
  • Corpuri pentru iluminat birouri și spații comerciale;
  • Corpuri de iluminat pentru exterior, terase, pergole, garaje;
  • Corpuri pentru iluminat spații medicale;
  • Corpuri pentru iluminare stradală. 

 

Materiale utilizate pentru confecționarea corpurilor de iluminat

 

Poate că nu vă gândiți prea mult la corpurile de iluminat, dar acestea joacă un rol important în aspectul general al casei. De-a lungul anilor, au evoluat de la obiecte simple, funcționale, la piese de artă care pot adăuga stil și personalitate oricărei încăperi.

 

Alegerea materialului afectează estetica produsului, care este deosebit de importantă într-o încăpere, dar și modul în care corpul de iluminat va funcționa în diferite condiții. Alama, fierul sau cristalul sunt doar câteva exemple de componente care au fost folosite de-a lungul anilor. Fiecare material are propriile proprietăți unice care îl fac perfect pentru o anumită aplicație.

 

Alama este o alegere excelentă pentru corpurile de iluminat, deoarece nu se corodează în medii umede, în timp ce fierul este perfect pentru corpurile care trebuie să fie rezistente și durabile. Cristalul este adesea folosit în candelabre deoarece creează jocuri distinse de lumină atunci în timpul funcționării.

 

Metalul este o alegere populară pentru multe corpuri de iluminat. Este puternic și poate fi modelat în orice formă, ceea ce înseamnă că poate fi folosit pentru a crea unele modele cu adevărat complexe. În plus, este bun conductor de electricitate, așadar ajută la crearea unei lumini strălucitoare și puternice.

 

Sticla este un alt material care este adesea folosit în realizarea corpurilor de iluminat. Vine într-o varietate coloristică bogată și poate fi modelată în orice formă, ceea ce o face o alegere cu adevărat versatilă. În plus, permite luminii să treacă prin ea cu ușurință, astfel încât creează un efect cu adevărat frumos.

 

Lemnul este și el în lista de preferință a designerilor de produse. Este popular datorită proprietăților legate de sustenabilitate și a esteticii distinse pe care o asigură produselor finale. Este puternic și durabil și poate fi sculptat în orice formă. Are un aspect foarte cald și primitor, perfect pentru a crea o atmosferă confortabilă.

 

Caldă sau rece? Ce lumină este ideală?

 

Atunci când vine vorba de alegerea tipului de lumină potrivit, nu există un singur răspuns care să funcționeze pentru toată lumea. Trebuie luați în considerare factori precum efectul dorit și climatul în care este utilizat. Lumina albă caldă are o nuanță galben-portocaliu care îi face pe oameni să se simtă relaxați și somnoroși, în timp ce lumina albă rece are o nuanță albăstruie care poate stimula funcția cognitivă. Este important să se aleagă culoarea potrivită, pentru că aceasta creează o stare de spirit, dar și un mediu optim pentru activitatea care este desfășurată în încăpere.

 

Culoarea luminii este măsurată în grade Kelvin (K) și este dată de fapt de temperatura de culoare. Fiecare temperatură oferă o ambianță diferă, tocmai de aceea este esențială alegerea becurilor în funcție de propriile nevoi. Atunci când se achiziţionează becuri pentru corpurile de iluminat, trebuie să se ia în considerare următoarele aspecte:

 

  • pentru zona de living și dormitoare, se pot alege culori calde, cu o temperatură situată între 2000 K și 3000 K. Lumina becurilor este una galbenă, asigurând atmosfera perfectă pentru spațiile de relaxare;
  • bucătăriile și băile necesită o temperatură de culoare ce variază între 3500 K și 4000 K. Culorile regăsite în această treaptă de temperaturi sunt numite alb rece sau alb neutru și asigură echilibru;
  • corpurile de iluminat ce folosesc becuri cu temperaturi cuprinse între 4000 K și 5000 K sunt recomandate pentru zonele de focus, de lucru, unde nevoia de claritate și detalii este esențială. În această categorie se întâlnesc corpurile de iluminat precum lămpile de citit sau becurile pentru aplicarea machiajului. Culoarea luminii are nuanțe de alb-albastru;
  • sistemele de iluminat cu peste 5000 K sunt mult intense și sunt potrivite pentru spații comerciale sau interioare mari. Oferă vizibilitate suficientă, fără să obosească însă ochii. 

 

Ce sunt becurile de tip LED? Dar LED-urile SMD și COB?

 

Becurile de tip LED sunt în esență componente electrice ce produc lumină cu ajutorul unor diode emițătoare de lumină (LED). Corpurile de iluminat cu LED-uri produc lumină cu până la 90% mai eficient decât cele care utilizează becuri normale. 

 

LED-urile pot fi regăsite sub forma LED-urilor SMD și COB. LED-urile SMD reprezintă o lumină punctiformă ce este emisă de mai multe surse de lumină punctiforme atașate în sisteme complexe. Acestea sunt utilizate, de regulă, pentru echiparea corpurilor de iluminat precum benzi LED, tuburi LED, dar și panouri LED, proiectoare sau lămpi stradale.

 

LED-urile de tip COB se folosesc pentru producția corpurilor de iluminat de tip spoturi încastrate LED sau proiectoare de putere mare. LED-urile COB sunt lumini de suprafață, dispun de o iluminare uniformă, fasciculul unghiular fiind ușor de reglat. Aceste variante nu asigura acea strălucire a luminii, pe care o au LED-urile SMD. LED-urile COB au un număr mai mare de diode, spre deosebire de SMD-uri, dar în același timp, au doar un circuit și două contacte. Din acest motiv, acestea nu pot fi utilizate pentru fabricarea corpurilor de iluminat de tip RGB, RGBWW+NW+CW, sisteme de permit schimbarea culorilor. 

 

Cum se folosesc LED-urile în sistemele de iluminat?

 

În ceea ce privește utilizarea lor, LED-urile sunt încorporate în becuri și corpuri de iluminat. Datorită dimensiunilor mici, ajută la crearea unor corpuri unice ca design. Anumite modele de corpuri de iluminat cu tehnologie LED pot fi asemănătoare ca aspect cu cele clasice, însă diferența privind eficiența energetică este mare. 

 

Unele corpuri cu tehnologie LED integrată pot avea elementele de iluminare încorporate ca sursă de lumină permanentă. Aici se regăsesc: benzi LED, lustre LED, candelabre cu LED și telecomandă sau sisteme de LED multicolore cu telecomandă. 

 

Există și tehnologia hibrid, care îmbină becurile tradiționale, incandescente sau economice cu cele de tip LED. Aceste asocieri întregesc de obicei concepte unice. 

 

Sistemele de iluminat ce folosesc LED-urile au aplicabilitate largă, oferind și oportunități extraordinare în ceea ce privește iluminarea încăperilor.

 

Corpurile de iluminat cu tehnologie LED pot fi utilizate și în exterior?

 

Corpurile de iluminat cu LED-uri sunt disponibile într-o selecție versatilă de modele, forme și dimensiuni, atât pentru decorarea interioarelor, cât și pentru a crea un spectru de lumină spectaculos în exteriorul clădirilor. Singura condiție pentru ca acestea să fie utilizate în exterior, este ca fitting-urile să fie potrivite pentru exploatarea lor în aer liber. În caz contrar, se vor deteriora și defecta din cauza schimbărilor bruște de temperatură și a condițiilor de mediu. 

 

Pentru o rezistență sporită în timp, pentru instalarea în exterior, se recomandă corpurile de iluminat fabricate din materiale precum oțel inoxidabil, plastic sau aluminiu.  Este bine de știut faptul că, astfel de corpuri de iluminat cu LED-uri au un consum mult mai scăzut decât în cazul corpurilor de iluminat clasic.

 

De ce este de preferat să se folosească tehnologia LED?

 

Corpurile de iluminat au evoluat foarte mult în ultimii ani. Odată cu apariția tehnologiei LED, ne putem bucura acum de o varietate nelimitată pe parte de estetică. Sistemele de iluminat moderne cu LED sunt astăzi printre cele mai populare soluții de iluminat, tehnologia LED schimbând total modul în care ne luminăm casele.

 

Când vine vorba de corpuri de iluminat, tehnologia LED este cea mai bună soluție. Iată doar câteva avantaje ale acestora:

 

LED-urile sunt mai eficiente din punct de vedere energetic decât becurile tradiționale cu incandescență.

Ele durează mai mult, astfel încât nu va trebui să vă faceți griji cu privire la schimbarea lor.

Produc mai puțină căldură, astfel încât sunt mai sigure pentru a fi utilizate în spații restrânse.

Sunt disponibile într-o varietate de culori și stiluri, astfel încât să puteți găsi modelul perfect pentru fiecare nevoi.

LED-urile devin rapid standardul pentru corpurile de iluminat, și asta pentru un motiv întemeiat. 

 

Ce înseamnă dimabil sau intensitate reglabilă și cum se utilizează?

 

Puterea unei corp de iluminat este măsurată în lumeni (lm), fiind cunoscută sub numele de fluxul luminos. Pe măsură ce lumina unui corp de iluminat este estompată, fluxul de lumeni scade. Acest lucru influențează și cantitatea de energie utilizată, deoarece pe măsură ce intensitatea luminii va scădea, va scădea și consumul de energie, ceea contribuie, cu siguranță, la micșorarea costurilor pentru energia electrică. 

 

Reglarea intensității luminii se realizează cu ajutorul unui dispozitiv încorporat, mai precis a unui controler integrat în sistemul de aprindere/stingere a corpurilor de iluminat. 

 

Avantajele utilizării unui sistem dimabil sunt numeroase. În primul rând, este mult mai convenabil utilizarea unui astfel de sistem pentru reglarea lumii pentru economisirea energiei. În locul becurilor clasice de 200 watt sau 300 watt, se pot utiliza spoturi de 4 watt sau becuri LED de 3W, LED 4W sau LED 7W, aceste practici vor produce economie cu până la 90%. De asemenea, durata de viață a becurilor este mult mai mare, ajungând până la 30.000 de ore.

 

Fie că este vorba de iluminat rezidențial sau comercial, precum hoteluri, cafenele sau alte locuri publice, reglarea intensității luminii este extrem de importantă. Posibilitatea de reglare a luminii creează o atmosferă plăcută și aparte în orice încăpere.

 

 

 

Corpuri de iluminat cu senzor de mișcare – caracteristici, control prin aplicații și beneficii 

 

Iluminatul cu senzori de mișcare utilizează tehnologia pentru a aprinde și stinge automat luminile în funcție de mișcările detectate de senzori. Avantajul utilizării iluminatului cu senzori de mișcare este că economisește energie electrică și reduce emisia de căldură. Un alt lucru grozav despre iluminatul cu senzori de mișcare este că poate fi controlat de la distanță prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.

 

Este perfect pentru a fi utilizat în încăperile în care oamenii își petrec timpul uitându-se la televizor, jucând jocuri video, citind cărți sau pur și simplu, relaxându-se. Pentru un iluminat eficient, pot fi alese modele de: lampă cu senzor de mișcare interior, lampă cu LED și senzor de mișcare, lampă exterioară cu senzor de mișcare, bandă LED cu senzor sau diferite modele de corpuri cu bec cu senzor de mișcare interior sau exterior, în funcție de nevoi. 

 

Controlul prin aplicația pentru smartphone

 

Aplicațiile pentru smartphone vă permit să controlați iluminatul cu senzori de mișcare de oriunde din lume. Puteți ajusta nivelurile de luminozitate, seta programe și chiar crea programe personalizate de iluminat. Aceste aplicații sunt compatibile atât cu dispozitivele iOS, cât și cu cele Android. Dacă aveți un telefon inteligent, puteți descărca aceste aplicații fără niciun cost.

 

Beneficiile utilizării luminilor cu senzor de mișcare

 

Există multe beneficii ale utilizării iluminatului cu senzori de mișcare. Unul dintre ele este că nu trebuie să vă faceți griji cu privire la aprinderea și stingerea manuală a luminilor. Atunci când nu sunteți acasă, iluminatul cu senzori de mișcare va menține luminile stinse, economisind în același timp bani pentru facturile de electricitate. Iluminatul cu senzori de mișcare ajută și la prelungirea duratei de viață a becurilor. Un alt beneficiu este că economisiți spațiu prin eliminarea corpurilor de iluminat inutile. Iluminatul cu senzori de mișcare sunt compacte și necesită mai puțin spațiu decât sistemele de iluminat tradiționale.

 

Cât consumă un corp de iluminat?

 

Fiecare corp de iluminat are un consum lunar stabilit de tipul de bec folosit pentru producerea luminii. Pentru a stabili cât consumă un corp de iluminat, trebuie urmărit numărul de watt. Becurile incandescente și cu halogen, cu peste 100 W, consumă cea mai mare cantitate de energie electrică. Probabil cea mai bună modalitate de a afla cât de multă energie folosește un astfel de bec, este prin conversia puterii în kilowați. Astfel, un bec de 200 W va necesită 0,2 kW pe oră.

Becurile fluorescente compacte sau economice sunt printre cele mai des întâlnite becuri utilizate pentru corpurile de iluminat. Puterile lor tind să varieze între 7 și 75 W, fapt ce duce la un consum cu până la 60% mai puțină energie decât un bec incandescent, fiind mai eficiente.

 

În ceea ce privește becurile LED, acestea sunt cele mai eficiente becuri, având un consum redus de energie. Puterea becurilor led variază între 1W și 15W și pot fi utilizate pentru o gamă largă de corpuri de iluminat, tot mai mulți producători orientându-se spre acest tip de iluminare, fiind mult mai sustenabil și mai prietenos cu mediul înconjurător.  

 

Care este durata de viață a sistemelor de iluminat?

 

Durata de viață efectivă a corpurilor de iluminat, este nelimitată. Acestea sunt ieșite din uz atunci când din diverse motive, se defectează, se decolorează sau se sparg. În ceea ce privește sistemele de iluminat cu LED, se poate spune că acestea au o durată de viață între 10 și 20 de ani, ținând cont de modul de exploatare. 

 

Cu toate acestea, corpurile de iluminat ar trebui să fie înlocuite la aproximativ 4-5 ani. Acest termen poate fi însă modificat în funcție de materialul din care este confecționat corpul de iluminat, calitatea produsului, precum și preferințele de design, care se schimbă odată cu reamenajarea spațiilor interioare. 

 

Durata de viață a becurilor folosite pentru corpurile de iluminat variază, în funcție de fiecare model în parte. Becurile incandescente au o durată de viață relativ scăzută, de doar 1000 - 2000 de ore. Cele cu halogen rezistă ceva mai mult, ajungând până la 3000 de ore. Becurile cunoscute ca fiind economice pot avea o durată de viață cuprinsă între 8000 și 15000 de ore, în timp ce becurile LED au specificat un interval între 50000 și 100000 de ore. 

 

Cum se montează un corp de iluminat? 

 

Indiferent de modelul de corp de iluminat ales, înainte de a începe orice pas, este necesară oprirea curentului electric. Următoarea etapă constă în analizarea și deosebirea firelor electrice din tavan sau perete, pentru a putea fi montate în mod corect. De obicei, se regăsesc două cabluri, un cablu nul de culoare albastră și un cablu de fază de culoare roșie, maro, negru sau, în anumite cazuri, gri. Corpurile de iluminat ce vor fi acționate de un singur întrerupător, necesită un singur cablu de fază, cel nul fiind izolat cu bandă specială pentru instalații electrice.  

 

Următorul pas constă în conectarea cablurilor existente la cele ale corpului de iluminat. Apoi, în funcție de modelul ales, fie un candelabru, lustre clasice sau aplice, corpurile se fixează în tavan cu ajutorul unor dibluri regăsite în ambalajul acestora. 

 

Care sunt cele mai frecvente probleme de iluminare?

 

Unele dintre cele mai frecvente probleme legate de sistemul de iluminare instalat sunt reprezentate de lumină insuficientă pentru nevoi specifice, prea multă strălucire în anumite zone, contrast necorespunzător între diferitele corpuri de iluminat, lumină distribuită neuniform sau becuri ce pâlpâie atunci când funcționează. 

 

Toate acestea pot fi ușor evitate atunci când sunt alese corpuri de iluminat adecvate spațiilor interioare în care vor fi instalate, cu becuri potrivite și montate corespunzător. 

 

De ce ar trebui să se modernizeze corpurile de iluminat?

 

S-ar putea să vă întrebați dacă merită cu adevărat să vă modernizați corpurile de iluminat. De ce v-ați deranja, când cele vechi încă funcționează foarte bine? Există câteva motive pentru care ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a face acest schimb. Pentru început, corpurile moderne, nou instalate vor fi mai eficiente energetic și vă pot ajuta să economisiți bani la factura de energie, deoarece sunt optimizate față de variantele vechi.

 

Poate cel mai bun motiv pentru a face un upgrade este legat de faptul că noile tehnologii incluse corpurile de iluminat oferă o modalitate excelentă de a actualiza aspectul locuinței. 

 

Cum se calculează cantitatea de lumină necesară într-o încăpere?

 

Când vine vorba de iluminat, precizia este esențială. Se dorește ca soluțiile incluse și utilizate să ofere nivelul de lumină potrivit. Fluxul luminos nu trebuie să fie nici prea puternic, nici prea slab. Cel mai bun mod de a verifica de câtă lumină are nevoie un spațiu interior este prin accesarea unui calculator pentru iluminarea camerei. Acesta măsoară luminozitatea în lumeni, iar informațiile rezultate pot fi utilizate pentru ajustarea sistemului de iluminat în mod corespunzător. Procedând astfel, veți minimiza oboseala ochilor și veți îmbunătăți productivitatea în general.

 

Există câțiva factori ce trebuie luați în considerare atunci când calculați iluminarea unei încăperi. În primul rând, luați în considerare dimensiunea și forma zonei cu care lucrați. Apoi, decideți ce tip de lumină doriți să creați. În cele din urmă, alegeți corpurile de iluminat și becurile potrivite. 

Iată câteva aspecte generale de care puteți ține cont:

 

  • dimensiune și formă: în funcție de cât de mare sau de mic este spațiul ce trebuie iluminat, anumite modele de corpuri se vor integra mai bine pentru a obține efectul dorit. Luminile mai puternice vor face că umbrele să pară mai întunecate, în timp ce, luminile mai blânde vor duce la umbre mai deschise. Pentru a afla dimensiunea camerei, se înmulțește lungimea cu lățimea determinând astfel numărul de metri pătrați.
  • intensitatea luminii: numărul de corpuri de iluminat ar trebui să fie în concordanță cu tipul interiorului. Astfel, pentru fiecare zonă, numărul de lumeni influențează alegerea numărului de corpuri de iluminat.
  • tipuri de iluminare: există diferite tipuri de iluminat - ambiental (care creează o senzație generală de iluminare), focus (pentru sarcini specifice, cum ar fi cititul) și de accent (pentru a scoate în evidență anumite detalii). Iluminatul ambiental constă de obicei din mai multe surse împrăștiate uniform în jurul camerei, în timp ce iluminatul de sarcină sau de accent poate fi plasat în puncte strategice. Ținând cont de aceste informații, alegerea corpurilor de iluminat în funcție de cantitatea de lumină necesară, se calculează înmulțind suprafața pătrată a camerei, cu numărul de lumeni necesari pentru fiecare spațiu. Spre exemplu, pentru un dormitor de 20 mp, vor fi necesare sisteme de iluminat care ating 400 de lumeni. (20 mp x 20 lumeni). 

 

Ce fel de corpuri de iluminat se potrivesc în zona de dormitor?

 

Când vine vorba de corpurile de iluminat pentru dormitor, cu toate că aceste încăperi reprezintă un loc destinat odihnei și relaxării, acestea nu trebuie să fie mult prea întunecate. Dormitorul este un spațiu în care trebuie să se poată vedea clar, așadar nu trebuie alese corpuri multe prea subtile. 

 

Selectarea corpurilor de iluminat pentru dormitor ar trebui să țină cont de crearea unei atmosfere relaxante. Deci este important alegerea unor modele potrivite pentru acest spațiu. Sistemele de iluminat poziționate atât pe tavan, cât și pe pereți, vor crea un aspect echilibrat și vor furniza suficientă lumină pentru crearea unui ambient prietenos.

 

Pot fi alese lustre și aplice pentru perete, simple sau elegante, vintage sau minimaliste. Important este să se alinieze cu întregul design al dormitorului, pentru un aspect uniform. Spre exemplu, aplicele pentru perete vor face mult mai plăcută lectură de seară. 

 

Lustrele suspendate vin în diferite modele și au un aspect modern, ce pot stimula vizual întregul spațiu. Sunt elegante și în același timp reușesc să adauge un strop de dramatism dormitorului. Alegând între corpuri de iluminat simple cu becuri pline de farmec sau LED-uri complicate cu un design complex, iluminatul poate fi folosit atât ca sursă de iluminare a spațiului, cât și ca accent pentru decor.

 

Montarea candelabrelor moderne în dormitoare, poate imprima o atmosferă opulentă sau dimpotrivă poate crea un ambient relaxant. 

 

Ce tip de corpuri de iluminat se pretează în camera copiilor?

 

Unul dintre cele mai importante elemente din camera copiilor, îl reprezintă sistemul de iluminat. Când vine vorba de iluminatul pentru dormitoarele micuților, trebuie să se țină cont de câteva lucruri esențiale. În primul rând, lumina trebuie să fie suficient de puternică pentru că cel mic să își poată desfășura în mod facil activitățile cotidiene, dar nu atât de puternică încât să fie inconfortabilă.

 

Este recomandat să se achiziționeze corpuri de iluminat care răspund celor mai înalte standarde de calitate și siguranță, dar care totodată sunt ergonomice, uşor de utilizat. Copiii pot fi pretențioși în legătură cu astfel de lucruri, așa că cel mai bine este ar fi să se evite orice modele ce ar putea fi prea complicate sau derutante.

 

În cele din urmă, alegerea unui corp de iluminat care să fie în concordanță cu stilul general al camerei, va schimba în mod plăcut estetica interiorului. Un accesoriu viu colorat ar putea fi amuzant pentru dormitorul unui copil. Pot fi alese corpuri iluminat copii de ţip: candelabre copii colorate, corpuri iluminat camere copii plafoniere cu două, trei sau patru becuri în diverse culori, lustre LED sub formă de steluțe, fluturi, mingi de fotbal, cu alfabet, lustre cu abajururi textile cu imprimeuri vesele și multe astfel de modele. 

 

Corpuri de iluminat pentru decorarea zonei de living

 

Zona de living este zona cea mai exploatată în clădirile rezidențiale, alături de cea de bucătărie. Pentru un decor de efect, în zona de living pot fi utilizate diverse corpuri de iluminat, inclusiv candelabre living, lustre sau spoturi.

 

Spoturile de iluminat amplasate pe tavan, asigură flux luminos uniform în orice încăpere.  Acestea pot fi regăsite într-o varietate de modele şi pot avea  spoturi fixe, ajustabile, reglabile, pătrate, duble sau triple sau pot fi alese spoturi sub formă de reflectoare. 

 

Lustrele pentru tavan tip pendul sunt excelente pentru camerele de living spațioase, în special pentru cele cu tavane înalte. Ele permit o iluminare uniformă pe o întindere mare de spațiu. Regăsindu-se și acestea într-o gamă largă de modele, de la variantele clasice la cele moderne, vintage sau minimaliste, reușesc să îmbine cu succes utilul cu plăcutul. De obicei sunt montate deasupra unei mese de dining și sunt excelente și pentru bucătării și colțuri pentru micul dejun.

 

Candelabrele sunt lumini înalte, decorative, atârnate de tavan. Ele sunt adesea folosite în medii formale, cum ar fi zona de living. Creează un sentiment complex de eleganță, iar modelele de candelabre living lux, moderne, sofisticate și elegante, cu cristale sau benzi led, antice, rustice sau vintage, aurii sau arginitii, tip lumânare sau cu tije reglabile, sunt nu doar ușor de instalat, ci și extrem de interesante. 

 

Tot în zona de living lămpile sunt perfecte pentru a citi și a studia pe canapea. De asemenea, ele pot fi folosite într-o varietate de alte moduri în jurul casei. Lămpile de podea sunt excelente pentru a asigura relaxarea după o zi grea la serviciu.

 

Aplicele de perete sunt, de asemenea, excelente pentru a ilumina un punct focal din living, în special atunci când se dorește un ambient de accent. 

 

Corpuri de iluminat moderne pentru bucătărie

 

Iluminarea adecvată a bucătăriei transformă un spațiu aparent banal, într-unul grozav, și în același timp, ajută la îndeplinirea cu o mai mare ușurință a sarcinilor de gătit. Spre deosebire de celelalte camere, în zona de bucătărie, un singur corp de iluminat nu va reuși să satisfacă toate nevoile de iluminat. Utilizarea diverselor soluții cu luminozitate și nuanțe diferite este indispensabilă pentru o menține zona confortabilă și echilibrată. 

 

Iluminatul de suprafață este format din corpuri de iluminat standard, concepute special pentru a oferi un tip de lumină ambientală. Uneori pot fi corpuri simple, cu becuri, sau corpuri cu tuburi fluorescente sau benzi led. Aceste corpuri pot fi montate direct pe tavan și au posibilitatea de a ilumina o zonă mare.

 

Luminile încastrabile sunt instalate direct în tavan. Aceste lumini sunt discrete, dar puternice și păstrează un sentiment de deschidere al spațiului în zona bucătărie. Iluminatul încastrat folosește atât lustre cu spoturi, cât și spoturi fixe sau reglabile, cu lumină rece, suficient de puternică pentru o iluminare ambientală.

 

Un element modern pentru iluminarea zonei de gătit în bucătărie, îl reprezintă benzile LED montate pe dulapurile de bucătărie. Acest tip de iluminat cu bandă LED bucătărie devine din ce în ce mai popular, atât datorită designului, cât și eficienței energetice dovedite. Un astfel de sistem de iluminat instalat în zona dulapurilor oferă o iluminare eficientă, ajutând la pregătirea mâncărurilor. De asemenea, evidențiază zonele cu rafturi decorate cu condimente sau vase de bucătărie. 

 

Pendulele sau diferitele modele de lustre care atârnă, fixate pe tavan, sunt, de asemenea, potrivite pentru zona de bucătărie, însă pot fi utilizate drept lumină pentru zona de lucru. Sunt perfecte pentru a fi montate deasupra insulei de bucătărie sau a zonei de bar. Însă nu sunt concepute pentru a oferi iluminare ambientală pentru o suprafață mare. Diferitele modele sunt disponibile în mai multe stiluri și culori și sunt piese excepționale în bucătărie. 

 

Sisteme de iluminat pentru hol și baie

 

Sistemele de iluminat pentru zona de hol și baie sunt o modalitate excelentă de a adăuga lumină și personalitate unui spațiu. Corpurile de iluminat sunt disponibile în câteva stiluri principale, inclusiv plafoniere, candelabre baie, candelabre pentru holuri, lustre holuri, aplice pentru perete, corpuri de iluminat pentru holuri moderne și chiar benzi LED. 

 

Fiecare corp vine într-o gamă largă de texturi și design interesante, forme și combinații de culori vibrante, de la aplice negre elegante la candelabre rustice și de inspirație vintage din alamă sau sticlă. 

 

Cum să alegeți corpurile de iluminat potrivite pentru casa voastră?

 

Când vine vorba de alegerea corpurilor de iluminat potrivite pentru fiecare locuință, este important să se țină cont atât de aspectul estetic, cât și de funcția luminii. Achiziționarea corpurilor de iluminat este o decizie importantă, una care poate transforma cu adevărat aspectul și senzația unei locuințe. Dar, cu atât de multe opțiuni, cum le alegeți pe cele potrivite?

 

Ei bine, totul se reduce la gusturile stilistice și la buget. De exemplu, căutați ceva care să lumineze un spațiu sau un corp de iluminat care să creeze o ambianță? Căutați ceva care să fie practic sau decorativ? Doriți ceva modern sau tradițional? Elegant și minimalist sau elaborat și ornamentat? Este important să alegeți corpuri de iluminat care să vă reflecte stilul personal.

 

Nu uitați să luați în considerare și aspectele practice. De exemplu, ce fel de lumină aveți nevoie? Iluminatul focus este excelent pentru a citi sau a lucra într-o anumită zonă, în timp ce lumina ambientală poate crea o atmosferă mai relaxantă.

 

Odată ce ați răspuns la aceste întrebări, este timpul să începeți să răsfoiți magazinele ce oferă corpuri de iluminat. Există atât de multe tipuri diferite de corpuri de iluminat disponibile în zilele noastre încât poate fi puțin copleșitor. Însă odată stabilit stilul și tipul de corp, alegerea se va dovedi a fi mai ușoară. 

 

Care sunt avantajele utilizării corpurilor de iluminat cu telecomandă?

 

Dezvoltarea tehnologiei, alături de crearea unor corpuri de iluminat moderne, cu accente futuristice, deosebite, au dus la apariția corpurilor de iluminat cu telecomandă. Utilizarea corpurilor de iluminat cu telecomandă oferă o mulțime de beneficii. Pentru început, este o modalitate excelentă de a economisi energie. Cu o telecomandă în mână, puteți diminua intensitatea luminilor în funcție de necesități, în loc să le lăsați tot timpul aprinse la intensitate maximă.

 

Corpurile de iluminat cu telecomandă sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a adăuga ambianță unei încăperi. Dacă doriți să creați o atmosferă relaxantă pentru o petrecere la cină, de exemplu, puteți folosi o telecomandă pentru a diminua intensitatea luminilor și pentru a crea atmosferă.

 

Și, în cele din urmă, corpurile de iluminat cu telecomandă sunt pur și simplu convenabile. Atunci când aveți un stil de viață ocupat, posibilitatea de a diminua intensitatea luminilor fără să vă ridicați de pe canapea este un mare avantaj.

 

Ce corpuri de iluminat se potrivesc diferitelor stiluri de amenajare interioară?

 

În prezent, există atât de multe tipuri diferite de corpuri de iluminat ce pot fi alese, încât poate fi greu de selectat modelul potrivit pentru un anumit stil de design interior. Stilul casei va dicta tipul de corp de iluminat achiziționat. De exemplu, pentru o casă amenajată într-un stil modern, corpurile de iluminat care se vor integra sunt cele ce urmează un design elegant și minimalist, cum ar fi un pendul suspendat sau o lustră. Pentru o casă mai tradițională, pot fi luate în considerare candelabre clasice sau aplice cu finisaj din lemn. 

 

Când vine vorba de designul interior, corpurile de iluminat sunt o parte importantă a aspectului general și a senzației unui spațiu. Ele pot adăuga caracter și personalitate sau pot fi folosite pentru a crea o anumită atmosferă. Există o gamă largă de corpuri de iluminat disponibile pe piață și fiecare dintre ele poate fi folosit pentru a obține efecte diferite în diferite stiluri de design interior.

 

Pentru un aspect modern și minimalist, corpurile de iluminat elegante și minimaliste ar fi o alegere bună. Pentru un aer mai rustic, se poate opta pentru ceva cu linii și detalii nefinisate. Ținând cont de stilul de amenajare interior atunci când sunt alese corpurile de iluminat, va ajuta la crearea unui aspect și a unei senzații unificate în tot spațiul.

 

Cheia pentru a selecta corpul de iluminat potrivit este înțelegerea stilurilor de design cu care acesta va funcționa. În timp ce unele corpuri de iluminat pot fi folosite în mai multe stiluri, altele sunt mai potrivite pentru anumite modele.

 

De exemplu, candelabrele sunt o alegere clasică pentru stilurile de design tradițional, în timp ce lămpile în stil Tiffany sunt perfecte pentru interioarele de inspirație victoriană. Stilul abstract utilizează linii curate și încorporează corpuri de iluminat cu aspecte futuriste pentru o abordare îndrăzneață. Se pretează sisteme de iluminat în culori îndrăznețe, precum galben sau albastru. Pentru un aspect dramatic, izbitor, lustrele negre cu un design unic pot fi folosite drept elemente de contrast. 

 

Stilul de amenajare Art Deco se caracterizează prin finisaje metalice elegante, precum oțel, sticlă sau crom. În ceea ce privește corpurile de iluminat, acestea sunt structurate și fabricate din materiale elegante și strălucitoare, cum ar fi cromul, bronzul sau oțelul. Aplicele de perete, lustrele pentru tavan, lămpile, dispun de modelele geometrice îndrăznețe sau unghiulare, precum și abajururi cu imprimeuri chevron și zig-zag ce împodobesc corpurile de iluminat.

 

Stilul boem pune mare accent pe un decor natural și relaxat. Corpurile de iluminat des întâlnite sunt candelabre cu pene, paie, abajururi unice decorate eclectic și în culori strălucitoare, precum roșu sau mov. 

 

5 corpuri de iluminat moderne care vor transforma orice încăpere

 

Se poate spune cu siguranță că sistemele de iluminat au evoluat mult de-a lungul anilor. Fiecare model de corpuri de iluminat reușește să schimbe în mod drastic aspectul unei încăperi, atunci când este ales în mod adecvat. 

 

Corpurile de iluminat suspendate sunt, probabil, unul dintre cele mai populare tipuri de corpuri de iluminat din zilele noastre. Sunt perfecte pentru a adăuga o notă de sofisticare și farmec oricărei încăperi. Sunt, de asemenea, excelente pentru dormitoare și camere de zi și creează o atmosferă romantică.

 

Candelabrele obișnuiau să fie rezervate celor mai luxoase case, dar în zilele noastre sunt o alegere populară pentru orice tip de spațiu. Acestea adaugă o notă de eleganță și dramatism care poate face ca o cameră să iasă cu adevărat în evidență.

 

Lămpile de masă sunt modalitatea perfectă de a adăuga lumină ambientală într-o cameră. Ele vin în toate formele și dimensiunile. Lămpile de podea sunt excelente pentru a adăuga lumină într-un colț sau pentru a umple spațiile care sunt prea întunecate. În plus, ele vin într-o varietate de stiluri, astfel încât să completeze perfect decorul casei. 

 

Aplicele de perete reprezintă o altă modalitate excelentă de a adăuga lumină și stil în orice cameră. Ele vin într-o varietate de forme și dimensiuni, astfel încât să puteți găsi una care să se potrivească perfect nevoilor fiecărei locuințe. 

 

După cum se poate observa, corpurile de iluminat au parcurs un drum lung de-a lungul anilor. Corpurile simple, cu un singur bec, au evoluat în corpurile de iluminat de astăzi, și permit crearea diferitelor stiluri de amenajare moderne, precum și orice stare de spirit se dorește, prin simplă apăsare a unui buton. Iar odată cu apariția LED-urilor și a becurilor eficiente din punct de vedere energetic, posibilitățile sunt infinite. Fie că sunteți în căutarea unui design tradițional sau a ceva mai modern și unic, cu siguranță veți găsi un corp de iluminat perfect.

 

Cum se vor schimba în viitor corpurile de iluminat, doar timpul ne va spune. Dar un lucru este sigur - acestea vor continua să evolueze și să satisfacă nevoile proprietarilor de locuințe și ale clădirilor din întreaga lume.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu