Protectiile la factorii de mediu - ce inseamna IP20, IP21, IP40, IP65, etc.

Protectiile la factorii de mediu - ce inseamna IP20, IP21, IP40, IP65, etc.

casa ideala este aceea in care frumusetea decorului, functionalitatea obiectelor regasite in fiecare incapere si siguranta se reunesc armonios, rezultatul fiind un spatiu primitor in care oricine isi poate gasi linistea. Din categoria obiectelor de decor fac parte si corpurile de iluminat, ce sunt alese in general dupa primul criteriu, si anume aspectul placut din punct de vedere vizual.  

Cu toate acestea, alegerea lor nu ar trebui sa se rezume doar la aceasta trasatura, ci si la clasa de protectie care le defineste, pentru ca utilizarea fiecarui corp de iluminat sa fie sigura pe termen lung, fara incidente neplacute sau care iti pot pune sanatatea in pericol.

Denumirea "IP" este derivata din termenul "ingress protection", regasit in limba engleza, ce reprezinta "protectie impotriva patrunderii". De obicei, aceasta abreviere vine impreuna cu alte doua cifre, imbinarea tuturor avand ca rezultat indicatorul de rezistenta al corpului de iluminat. Iar pentru ca este important sa cunosti insemnatatea fiecarei cifre, cu scopul de a face alegerea potrivita in materie de iluminat interior, iti vom prezenta cateva detalii ce te vor ajuta cu desavarsire sa cunosti mult mai bine aceasta notiune si sa achizitionezi produsele ideale pentru casa ta!



1. Prima cifra

Prima cifra din cadrul indicatorului precizeaza gradul de protectie al corpului de iluminat impotriva oricarui contact cu obiectele solide, dar si impotriva patrunderii acestora in structura. De asemenea, atunci cand cifra este din ce in ce mai mare, si protectia este una mult mai ridicata.



0 – Nu exista protectie corespunzatoare
1 – Protectie impotriva unor obiecte solide ce au diametrul mai mare de 50 mm (in aceasta situatie, un bun exemplu poate fi o atingere accidentala cu mana).
2 – Protectie impotriva unor obiecte solide ce au diametrul mai mare de 12 mm (in aceasta situatie, un bun exemplu poate fi atingerea cu degetele).
3 – Protectie impotriva unor obiecte solide ce au diametrul mai mare de 2.5 mm
4 – Protectie impotriva unor obiecte solide ce au diametrul mai mare de 1 mm
5 – Protectie partiala impotriva particulelor de praf
6 – Protectie completa impotriva particulelor de praf



2. A doua cifra

Cea de-a doua cifra regasita in cadrul indicatorului reprezinta gradul de protectie fata de patrunderea apei in structura corpului de iluminat. La fel ca si in cazul primei cifre, aplicam acelasi principiu: cand cifra este din ce in ce mai mare, si protectia este una mult mai ridicata.



0 – Nu exista protectie corespunzatoare
1 – Protectie impotriva picaturilor de apa cu o cadere verticala (acest fenomen fiind cunoscut si si sub numele de "condens").
2 – Protectie impotriva picaturilor de apa in conditiile inclinarii de 15 grade a corpului de iluminat fata de pozitia verticala

3 – Protectie impotriva picaturilor de apa in conditiile inclinarii de 60 grade a corpului de iluminat fata de pozitia verticala

4 – Protectie impotriva apei pulverizata din toate directiile
5 – Protectie impotriva jeturilor de apa cu presiune joasa, din toate directiile
6 – Protectie impotriva inundarii temporare a corpului de iluminat
7 – Protectie in conditiile unei scufundari temporare in apa (de la 15 cm si până la 1 metru adâncime)
8 – Protectie in conditiile scufundarii in apa pentru o perioada indelungata
9 – Protectie impotriva spalarii cu aburi sau de inalta presiune



Unele dintre cele mai des intalnite clase de protectie atunci cand discutam despre corpurile de iluminat sunt IP.20IP.44 sau IP.65.



  • IP.20 reprezinta gradul de protectie al corpului de iluminat in conditiile unei infiltrari a corpurilor solide in structura sa ( ce au un diametru mai mare de 12 mm ), dar si fata de eventualele atingeri cu degetele.
  • IP.44 reprezinta gradul de protectie al corpului de iluminat in conditiile unei infiltrari a corpurilor solide in structura sa ( ce au un diametru mai mare de 1 mm ), dar si fata de stropirea cu apa din toate directiile. 
  • IP.65 reprezinta gradul de protectie ridicat al corpului de iluminat impotriva particulelor de praf, dar si fata de jeturile de apa cu presiune joasa, din toate directiile.



Prin urmare, avand in vedere ca siguranta ta este pe primul loc, iti sugeram sa alegi corpurile de iluminat potrivite pentru fiecare tip de incapere din casa tinand cont nu numai de aspectul estetic, ci si de clasele de protectie care nu trebuie tratate cu indiferenta. Alessandro Design iti pune la dispozitie o gama diversa de corpuri de iluminat, usor de amplasat in orice camera din casa ta, incepand de la bucatarie, living si pana la baie sau dormitor.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu