Condiții de Garanție

Condiții de Garanție

Garanția este reprezentată de o perioadă de asigurare a calității pe care producătorul o garantează cumparătorului. Pe parcursul garanției, dacă produsul cumpărat prezintă defecțiuni, acesta va fi reparat pe loc, iar dacă repararea nu este posibilă, atunci produsul respectiv este înlocuit cu altul, cumpărătorul nefiind nevoit să plătească o sumă suplimentară.

 

Garanția unui produs este stabilită de către producător, deoarece acesta cunoaște cel mai bine calitatea materialelor din care a fost fabricat produsul respectiv. De obicei, fiecare garanție acoperă calitatea produsului, dar și forța de muncă necesară pentru repararea lui în cazul defecțiunii.

Garanția unui produs poate fi tehnică, denumită și comercială sau garanție de conformitate. 

 

În garanția tehnică, durata este stabilită de producător și poate conține condiții proprii ale  producătorului. Odată acceptată de clienți, garanția devine contract și nu mai poate fi renegată de comerciant.

Garanția de conformitate este emisă de către vânzător conform legilor aflate în vigoare și poate fi de maxim doi ani. În această garanție, vânzătorul îi asigură cumpărătorului că produsul vândut este conform cu specificațiile pe care el  s-a angajat că le vinde.

 

Garanție PF și PJ

În cazul PF (persoanelor fizice), garanția unui produs este de doi ani, în timp ce pentru PJ (persoane juridice) garanția este doar de un an.

 

Cum se acorda garanția

Garanția unui produs este obligatorie, realizandu-se pe baza bonului fiscal și a unui certificat de garanție. În acest certificat vor fi cuprinse următoarele date despre produs:

-elementele de identificare a produsului;

-durata medie de utilizare;

-termenul de garanție;

-modalitățile de asigurare a garanției- întreținere, reparare, inlocuire și termenul de realizare a acestora, inclusiv denumirea și adresa vanzatorului si ale unității specializate de service. 

În acest certificat se mai află și diverse mențiuni în privința drepturilor consumatorului conferite prin lege și se atestă faptul că aceste drepturi nu sunt afectate de garanția respectivă.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu