Tipuri de Becuri

Tipuri de Becuri

Istoria iluminatului este fascinanta. Printre primele mijloace de iluminare amintim focul, tortele, lumanarile si candelele.
Iluminatul electric a luat amploare in secolele 16-17, iar de atunci trendul a fost unul ascendent in ceea ce priveste avantajele aduse utilizatorilor.
 
TIPURI DE BECURI
 
La inceput au fost becurile incandescente, apoi becurile cu halogen, dupa care s-a facut marele salt la becurile economice compacte, cunoscute si ca becuri CFL. Tehnologia led a atins apogeul in ceea ce priveste lumina artificiala, prin eficienta, siguranta si capacitate maxima de economisire.
 
  • Becurile incandescente 
 
Becurile incandescente sunt acele becuri pe care le numim „becuri obisnuite” sau „becuri clasice”.
 
Avantaje
 
In cazul acestora, din pacate, avantajele nu sunt foarte multe. Unii inca le cumpara deoarece se incadreaza la categoria de becuri ieftine. Altii au nostalgia lor pentru simplul fapt ca temperatura culorii luminii pe care o emit este una foarte agreabila.


 
Dezavantaje
 
Becurile incandescente nu sunt cea mai eficienta sursa de lumina, deoarece au un consum foarte mare de energie. Pentru a produce lumina, ele trebuie sa se incalzeasca. Mai exact, filamentul metalic este incalzit de curentul electric, iar acesta emite lumina. Un procent foarte mic (8%) din energia consumata se transforma in lumina. Un bec clasic poate fi privit, din acest punct de vedere, ca un mini-radiator. 
 
Pe langa faptul ca fac risipa de energie, becurile incandescente au o durata scurta de viata. Chiar daca platesti putin la achizitie, devin foarte costisitoare in timp. Au o durabilitate de 1000-2000 de ore si sunt total neeconome pe termen lung – un aspect la care trebuie sa te gandesti foarte bine inainte sa te decizi pentru aceste tipuri de becuri.
 
  • Becurile cu halogen
 
Becurile cu halogen sunt si ele becuri incandescente, insa contin in plus un gaz cu elemente de halogen.
 
Avantaje 
 
Acestea lumineaza tot prin incalzirea filamentului incandescent, insa au o durata de viata mai lunga decat becurile clasice, iar  temperatura de culoare este mai mare (2500K). Au un flux luminos de circa 20 lumeni/wati si emit lumina alba, de o calitate superioara becurilor obisnuite.
 
Becul halogen poate fi un bec dimabil, adica la unele modele poti regla intensitatea luminii. Daca vrei o iluminare ieftina, becurile halogene sunt bune, dar nu reprezinta o investitie rentabila.
 
Dezavantaje
 
Chiar daca au o eficienta energetica mai buna decat becurile obisnuite, nu sunt cea mai buna alegere la acest capitol. In realitate, un bec cu halogen consuma de 2-4 ori mai mult decat un bec economic compact sau un bec led. Si la capitolul durata de viata lasa de dorit. Rezista in medie 2000-3000 de ore.
 
Becurile cu halogen sunt potrivite pentru spatiile frecventate mai putin in timpul zilei, precum baia, beciurile, podurile, pivnitele, in care nu trebuie sa aprindeti lumina foarte des.
De asemenea, sunt o alegere optima pentru lampi.
 
  • Becurile economice compacte – becurile fluorescente
 
Becurile economice compacte (CFL) functioneaza pe acelasi principiu ca si becurile fluorescente. Au in compozitie vapori de mercur si produc raze ultraviolete. 
 
Avantaje
 
Becurile economice clasice au forma de spirala, de tub sau de tija. Sunt o optiune ieftina pentru cei care cauta becuri economice. Consuma cu 75% mai putina energie comparativ cu becurile incandescente si exista posibilitatea sa gasiti si variante dimabile. 
 
Dezavantaje
 
Becurile economice CFL sunt mai mari decat becurile incandescente. Se aprind treptat si trebuie sa astepti un timp pana cand ajung la capacitate maxima de luminare. Nu sunt adecvate pentru incaperile in care stingeti si aprindeti lumina des. Aceste becuri permit intre 100.000 – 600.000 de aprinderi si rezista in jur de 8.000 – 15.000 de ore, mult mai mult decat becurile halogene. 
 
  • Becurile cu led
 
Iluminatul cu led este prezent in tot mai multe locuinte, unitati industriale si comerciale. Instalarea de leduri economice intr-o locuinta sau intr-o companie inseamna o reducere semnificativa a consumului de energie si a costurilor la electricitate.
 
Ce inseamna led? Aceasta abreviere vine de la „light emitting diode” si se traduce prin „diode emitatoare de lumina”. Ledurile genereaza lumina printr-un fenomen care se numeste „electroluminescenta”, atunci cand curentul electric trece printr-un material semi-conductor si emite o lumina vizibila. 
 
Tehnologia LED nu este de ieri, de azi. Primul led a fost dezvoltat prin anii ’60. Inca din acea vreme erau cunoscute avantajele utilizarii lor in ceea ce priveste eficienta energetica si durabilitatea. A doua generatie de LED-uri a aparut prin anii ’90, tot atunci cand a inceput sa fie folosita in iluminatul public. 
Companiile au cautat sa inlocuiasa becurile fluorescente cu leduri la panourile de publicitate outdoor. Led-urile disponibile in prezent fac parte din generatia a 3-a.
 
Avantaje
 
Cateva caracteristici importante ale acestor tipuri de becuri led
  • rezistenta crescuta
  • durata de viata considerabila
  • eficacitate maxima
  • eficienta energetica sporita
  • costuri de intretinere mici
  • economii financiare
  • mai putina lumina reziduala
  • performanta de mediu mai buna
  • aprindere maxima imediata
  • rezistenta la factori de deteriorare, cazaturi sau alte socuri
  • nu contin particule de mercur, plumb sau alti compusi toxici
 
Dezavantaje
 
Daca te decizi sa cumperi becuri cu led pentru casa, trebuie sa te astepti la preturi mai mari decat la celelalte tipuri de becuri.
Insa acest dezavantaj se va transforma intr-un avantaj pe termen lung, deoarece dupa ce acoperi costurile de achizitie, vei avea de plata mai putin inca de la urmatoarea factura.
 
Un alt minus pentru becurile cu led este faptul ca raspandesc lumina intr-o singura directie. Pentru a evita acest lucru, optati pentru corpuri de iluminat cu mai multe leduri.
 
PARALELA INTRE TIPURI DE BECURI 
 
Daca treci de la becurile clasice la corpuri de iluminat economice nu ai decat de castigat. Becurile cu led sunt considerate cele mai economice becuri. Merita sa schimbi becurile vechi cu leduri economice deoarece economisesti energie si bani. Investitia se amortizeaza intr-un timp relativ scurt (1 an la 3 ore de consum/zi), iar tu te poti bucura de o casa luminata optim cu facturi considerabil mai mici.
 
Tot mai multe persoane folosesc corpuri de iluminat moderne cu led pentru interior si exterior. Aceste becuri cu consum redus de energie sunt extrem de convenabile prin aceea ca emit o cantitate sporita de lumina, in timp ce consumul de curent electric este mai mic decat la becurile standard. Inlocuirea cu LED-uri a tuturor surselor de iluminat din casa sau din birou, iti va aduce o imbunatatire de 60-90% a eficientei energetice. 
 
Echivalenta bec led bec incandescent in ceea ce priveste consumul de curent este net in favoarea primei categorii. Becurile cu led consuma aproape de 7 ori mai putina energie. 
Un bec incandescent poate merge in jur de 1.000 de ore. Un bec led dureaza 50.000 de ore si poate ajunge pana la 100.000 de ore. 
 
Lumina led nu trebuie schimbata anual. Are o durata de viata care atinge 6-12 ani, adica de 40 de ori mai mult decat becurile incandescente si de 2-4 ori mai mult decat becurile fluorescente.
 
Becurile led opereaza la capacitate maxima si pe timp de iarna sau la temperaturi scazute, comparativ cu becurile fluorescente, la care intensitatea luminii scade in aceste conditii. Din aceste considerente, ledurile sunt o alegere inteligenta pentru congelatoare si alte spatii reci.
 
Din categoria de becuri led puternice fac parte tipurile de led 12W si becuri led 15W. Acestea au o putere la fel de mare precum un bec incandescent de 90W, respectiv de 120W.
 
TIPURI DE SOCLURI 
 
Cand alegi un corp de iluminat, trebuie sa alegi si un soclu corespunzator. Soclul este suportul pe care este amplasat filamentul becului. Vestea buna este ca unele becuri LED sunt concepute pentru a se potrivi si la soclurile folosite pentru becurile clasice.
 
Socluri cu filet:
 
  • Soclu E24 are tipul clasic de soclu, cu filet mare. Se potriveste la toate tipurile de becuri: LED, halogen, economice, clasice cu filament, lampi. Cele mai multe becuri cu acest soclu se alimenteaza la 230 V sau 24V.
  • Soclu E14 este de asemenea un soclu clasic, dar care are o dimensiune mai mica, de 14 mm. Un bec e14 are de regula 25 de wati sau 40 de wati. Acest tip de soclu este folosit pentru becuri decorative, pentru lampi si lustre, care au forma de lumanare. Poate fi adecvat si pentru reflectoare. 
  • Soclu E40 este un soclu cu filet si are cea mai mare dimensiune dintre toate. Este destinat acelor corpuri de iluminat puternice care merg pana la 400W. Il gasim deseori in tipurile de corpuri de iluminat exterior. 
  • Soclu E10 este potrivit pentru o lampa portabila. Il poti utiliza si pentru o instalatie iluminat terasa
 
Socluri cu baioneta:
 
  • B22. Este produs pentru becurile LED, becurile economice si becurile cu halogen. Functioneaza la o tensiune electrica de 230 Volti.
  • B22d. Este potrivit pentru decoratiunile luminoase de exterior.
  • GU10. Poate fi folosit pentru becurile cu halogen si becurile cu led incluse in spoturi si corpuri de iluminat ascunse (ex. lampa incastrata tavan). 
 
Socluri pin:
 
  • G13. Corespunzator pentru tuburi led T8.
  • T8. Este potrivit pentru case, ateliere, garaje, cladiri.
  • G4. Corespunzator pentru tuburi led T5.
  • T5. Este adecvat pentru iluminatul exterior, pentru acvarii sau magazine mari. 
  • 2G7. Acesta este produs pentru lampile fluorescente.
  • S14s. Corespunde cu lampile si tuburile fluorescente.
 
Alte tipuri de socluri populare:
 
  • Soclu G4. Este intrebuintat pentru becurile cu led-uri si becurile halogen care au o tensiune joasa (12V), utilizate la iluminarea corpurilor de mobila, oglinzilor sau tavanelor. 
  • Soclu bec G9. Este conceput pentru becurile cu halogen si becuri led G9, folosite in corpuri de iluminat moderne, precum aplica tavan, plafoniere, lampa de camera sau spoturi mici.
  • MR16 sau GU,3. Acesta este aplicat de regula la spoturile cu led sau cu halogen. Este potrivit pentru incaperile care au un grad crescut de umiditate, precum baie, bucatarie sau pisicina. 
  • GX53. Fabricat pentru becurile de reflector si becurile plate rotunde. Tipul de bec led GX53 este folosit deopotriva in interior si exterior. 
 
Tipuri de socluri potrivite pentru becurile LED:
 
  • E14
  • E27
  • G4
  • G9
 
Tipuri de socluri potrivite pentru tuburi de iluminat cu becuri fluorescente LED:
 
  • G5 (T5)
  • G13 (T8)
 
Daca ai reusit sa parcurgi informatiile pana la final, cu siguranta ti-ai facut o idee despre ce tip de bec este potrivit pentru tine si ce tip de soclu sa alegi. Pe alessandrodesign.ro -  magazin online corpuri de iluminat -  poti gasi o oferta atractiva de aplice, veioze, lampi de iluminat, plafoniere, lustre led, candelabre si lustre clasice si alte produse led moderne.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu