Cum se monteaza o lustra?

Cum se monteaza o lustra?

Corpurile de iluminat elegante sau traditionale sunt absolut esentiale pentru a realiza un confort vizual in interiorul casei tale. Daca ai cumparat deja o lustra si vrei sa o instalezi singur, trebuie doar sa urmezi cu atentie pasii de mai jos, pentru a te bucura de reusita sigura. 

Corpurile de iluminat se aleg in functie de dimensiunea spatiului in care sunt amplasate si de nivelul de lumina necesar. Indiferent de modelul ales, poti sa le montezi singur cu usurinta, daca urmaresti cu precizie procesul de instalare, pentru ca totul sa decurga in conditii de  maxima siguranta. Iata ce anume trebuie sa ai in vedere : 

  • masurile de securitate

Siguranta ocupa locul cel mai important de aceea trebuie sa fii extrem de atent la manevrarea corpurilor de iluminat. Inainte de a te apuca de montarea lustrei trebuie sa intrerupi curentul de la sistemul central. Daca ai scos doar sigurantele, atunci verifica atent daca prin cablurile de conectare nu mai trece curent.

Daca corpul de iluminat este instalat la inaltime, foloseste o scara rezistenta si stabila, pentru a elimina inca de la inceput orice fel de riscuri. Evita sa te urci pe scaune deoarece e nevoie de doar o secunda de neatentie si te poti dezechilibra. 

Asigura-te ca ai intotdeauna mainile uscate cand lucrezi cu instalatii  de iluminat si realizeaza montajul ziua, cand lumina naturala iti ofera o foarte buna vizibilitate. Indiferent de corpul de iluminat pe care vrei sa-l montezi nu folosi un bec cu putere mai mare decat cea indicata in specificatiile tehnice ale produsului.

  • materialele necesare

Pentru a monta o lustra cu unul sau mai multe becuri, in functie de model, ai nevoie de o manivela, bormasina si burghiu pentru zidarie, cleste de taiat cabluri, creion, ciocan, un cleste pentru desfacut, dibluri si o surubelnita.

Pentru ca montarea corpurilor de iluminat sa fie una corecta si sigura, urmareste cu atentie pasii urmatori:

  1. Amplasarea

Inainte de a incepe montarea, trebuie sa verifici cu atentie care este locul cel mai bun de amplasare. Urca-te pe o scara tinand lustra in mana si pozitioneaz-o la nivelul tavanului. Ar trebuie sa fie cineva care sa vada cum se potriveste mai bine din punct de vedere estetic, daca trebuie montata mai la dreapta sau stanga, mai sus sau mai jos, in functie de fiecare situatie in parte.

  1. Fixarea de tavan

Prima data trebuie sa instalezi sistemul de sustinere in tavan si apoi sa fixezi lustra. Elementele tehnice de fixare pot diferi in functie de modelul ales, insa de obicei prinderea se face cu o clema metalica de care prinzi cablul de sustinere. Sunt si modele de lustre cu sistem de prindere diferit, adica prin holsuruburi. In acest caz, trebuie sa dai gaura in tavan cu bormasina si sa instalezi atent diblul de fixare. Lustrele se fixeaza si in tavanul de rigips cu ajutorul diblurilor. 

  1. Racordarea electrica

Dupa ai intrerupt curentul electric in casa, conecteaza firele de alimentare ale lustrei, la cele care ies din tavan si fixeaza bine suruburile cu ajutorul unei surubelnite. Aseaza suportul pe tavan cat mai aproape de fire, pentru a le putea conecta cu usurinta si pentru a putea masca cat mai bine firele.

Suportul lustrei are de obicei forma unei palnii sau a unui profil cilindric, pentru a putea ascunde cat mai usor firele, obtinand un aspect estetic atractiv. Dupa ce ai asezat cablurile, ridica suportul pana atinge tavanul si strange tare surubul de la baza, fixand perfect corpul de iluminat in  tavan. 

  1. Instalarea becului

De obicei, pentru a putea monta corect becul trebuie sa dai abajurul lustrei la o parte. Ai grija unde il asezi pentru a nu-l sparge. Monteaza becul asigurandu-te ca este curat, inainte de a pune abajurul la loc. Acum lustra este gata de folosire, astfel ca te poti bucura din plin de  o lumina blanda si odihnitoare pentru ochi.

  1. Testare

Porneste curentul in casa si aprinde lustra. Daca ai un sistem cu mai multe becuri si trepte de intensitate, verifica atent intreg procesul de aprindere, pentru a avea certitudinea ca totul merge bine.

In cazul corpurilor de iluminat smart testeaza si telecomanda pentru a fi sigur ca nu exista nici o problema si poti activa lumina de la distanta. 

Tine cont de toate aceste aspecte si testeaza atent functionarea corpului de iluminat pentru a te asigura ca ai realizat un montaj corect iar rezultatul obtinut se ridica la nivelul asteptarilor tale.  

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu