RGB vs. LED (lumina rece, calda, neutra)

RGB vs. LED (lumina rece, calda, neutra)

Pentru a intelege mai bine diferenta dintre RGB si LED alb, trebuie sa vezi exact ce inseamna aceste denumiri si cum sunt folosite pentru a crea o ambianta placuta de interior. 

RGB este o combinatie de culori primare, utilizata cu scopul de a crea diverse culori. In general, luminile colorate din cluburi, baruri, tastaturi si boxe contin un astfel de tip de lumina colorata, creand un efect ambiental deosebit. 

Daca ai inteles secretul combinarii mai multor culori la desen pentru a obtine una noua, in mod surprinzator, se obtine acelasi efect si cu lumina, creandu-se o atmosfera de maxima relaxare si destindere.

RGB reprezinta intocmai initialele culorilor primare rosu, verde si albastru (Red, Green, Blue) si poarta denumirea de sistemul aditiv de reprezentare a culorilor. Mixarea aditiva presupune aparitia unor culori obtinute din lumini aprinse in acelasi timp, dar cu intensitate diferita. Fiecare intensitate are un corespondent numeric iar pe baza unei ecuatii matematice se stabileste fiecare culoare. 

Un exemplu sugestiv al sistemului de culori aditiv RGB este cel regasit in ecranele calculatoarelor, laptopurilor si televizoarelor. Doar cu ajutorul unei lupe vei putea observa ca fiecare pixel este format dintr-un sub-pixel rosu, verde si albastru. 

Culorile RGB sunt rezultate din combinatiile de culori principale rosu, verde si albastru. Pentru a se obtine un mix de culori trebuie sa se tina cont in primul rand de intensitatea acestora. In ceea ce priveste lumina electrica, fiecare intensitate are o valoare numerica si se pot realiza diverse combinatii cum ar fi: 

  • Rosu + verde = galben

  • Rosu + albastru = magenta

  • Albastru + verde = cyan

  • Rosu + albastru + verde = alb

Lumina RGB ajuta la obtinerea unei diversitati de culori de la oranj deschis la bleu. Acestea se regasesc deseori in benzile cu LED si exista mai multe modele, astfel: 

  1. RGB clasic 

Aceasta este o banda LED cu diode triple in nuante de rosu, verde si albastru pe o dioda. Utilizarea simultana a celor trei diode ajuta la formarea luminii albe. Daca utilizezi o banda led RGB clasica, lumina alba poate sa contina urme de alte culori. Aceasta va contine urme difuze de albastru deschis ceea ce o diferentiaza de lumina obtinuta de un LED alb.

  1. RGBW 

Reprezinta o banda LED cu diode triple (rosu, verde si albastru pe o dioda) si o dioda alba pentru lumina alba pura. Datorita distantei dintre cele doua diode de aceeasi culoare, lumina nu poate fi distribuita in mod uniform iar distinctia dintre fasciculele de lumina este usor de vazut.

  1. RGB+W 

Aceasta este prescurtarea pentru tipul de banda LED cu diode cvadruple de culoare rosu, verde, albastru si alb pe o dioda si contribuie la un iluminat uniform si placut la vedere in orice culoare.

Cum functioneaza lumina RGB si unde se poate folosi ?

Cele mai multe culori pot fi produse prin amestecarea diferitelor cantitati de trei culori primare, ceea ce face posibila obtinerea unui control dinamic al culorii, ceea ce duce la o paleta extrem de diversa de nuante.

Combinatiile de culori se obtin prin mixarea tuturor celor trei culori din sistemul RGB si culoarea alb. Acest sistem de iluminare se putea folosi pentru orice corp de iluminat cu lumina alba. Totusi, aceasta este foarte rar utilizata deoarece nu se obtine un alb imaculat, ci un alb cu usoare tente de culoare. 

Daca sunt 3 culori diferite aprinse in acelasi timp se distinge doar una pentru ca sunt foarte apropiate unele de altele. 

Lumina RGB se foloseste deseori la laptopuri si televizoare si creaza un ambient placut in casa, dar si pe terase sau scene de spectacole, baruri sau restaurante. Acest tip de lumina se utilizeaza uneori ca un inlocuitor al luminii conventionale.

Tehnologia LED vine cu o multime de avantaje, dintre care se remarca  posibilitatea unei tensiuni reduse de pornire si un consum de energie redus. Comparativ cu iluminatul conventional, becurile led se identifica printr-un consum de energie mai economic, desi au o putere de lumina identica. 

Diodele RGB au o durata de viata marita, astfel ca rezista pentru zeci de mii de ore, fiind impresionant de robuste. Dat fiind faptul ca tensiunea la pornire este foarte scazuta, luminile LED pot fi actionate printr-o linie normala si o siguranta de uz casnic.

Prin urmare, lumina RGB se poate folosi aproape nelimitat. Tehnologia necesita foarte putin spatiu si este integrata in becuri de aceeasi dimensiune ca modelele conventionale cu incandescenta, halogen si fluorescent. 

Aceasta se potriveste perfect in diverse prize de lumina: de la spoturi incastrate la lumini ambientale. Se foloseste atat pentru iluminarea eficienta a cailor de acces in gradina sau lampile de birou, pentru iluminarea bucatariilor, verandele sau holurilor, creand o atmosfera foarte placuta in toata casa. 

Alegerea culorii permite reglarea iluminozitatii in asa fel incat sa se potriveasca perfect cu starea ta de spirit. O lumina clara si calma va oferi acea doza de relaxare si buna dispozitie de care are nevoie fiecare. LED-urile RGB ofera o iluminare uniforma si armonioasa de aceea sunt ideale pentru colturile de lectura, studiouri sau salile de hobby.

Ce inseamna temperatura de culoare pentru becurile LED?

Pentru alegerea becului LED potrivit, trebuie sa tii cont de temperatura de culoare - alb cald, alb neutru sau alb rece. Lumina alba calda corespunde temperaturilor scazute (2700- 3200K), lumina alba rece corespunde temperaturilor mai ridicate (peste 6000K) iar lumina neutra se incareaza undeva la mijloc. 

In general, oamenii sunt obisnuiti sa foloseasca becurile clasice, de aceea lumina alba calda se afla in topul preferintelor celor mai multi utilizatori.  Totusi, nici celelalte tipuri de lumina disponibile nu sunt de neglijat. Pentru a realiza o armonie cromatica in interior trebuie sa tii cont de cateva criterii de baza. Asadar, intr-o incapere vopsita in alb si culori pastelate, lumina alba calda se potriveste cel mai bine iar daca peretii sunt zugraviti in culori inchise cea mai potrivita este lumina alba rece.

Ia in considerare toate aceste aspecte pentru a putea realiza o ambianta deosebit de placuta atat in spatiile de lucru, cat si in cele de relaxare.

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu