Cum alegi bateria pentru chiuveta de bucătărie sau baie

Cum alegi bateria pentru chiuveta de bucătărie sau baie

Alege bateria pentru chiuveta de bucătărie sau lavoar în funcție de material

Alamă, oțel inoxidabil, bronz sau compozit metal?

Alama sanitară

 

Cel mai apreciat metal folosit pentru realizarea accesoriilor din baie și bucătărie este alama sanitară. Este obținută dintr-un amestec de cupru în procentaj de 58-62% și zinc între 30-38%, diferența constând în aliaje care facilitează maleabilitatea produsului final. Cu cât este mai ridicat conținutul de cupru, cu atât alama este mai calitativă. 

 

Proprietățile alamei sanitare:

  • efect antimicrobian - datorat conținutului ridicat de cupru

  • rezistență în timp - este un material cunoscut pentru longevitatea sa care se întinde pe decenii la rând

  • rezistență la apa fierbinte

  • rezistență la coroziune - este cel mai rezistent metal în condiții casnice de umiditate

  • versatilitatea finisajelor - poți găsi baterii pentru chiuvetă din alamă cu finisaje diverse, precum crom, bronz,nichel

  • maleabilitate crescută - diverse forme pot fi date bateriilor din alamă sanitară, ceea ce îți oferă mai multe opțiuni în privința designului

 

 

Inox sau oțel inoxidabil

Inoxul este folosit pretutindeni în industria alimentară: de la simplul ibric din inox la cele mai sofisticate aparate profesionale pentru bucătărie. Însă el se regăsește și în zona obiectelor sanitare, fiind popular în rândul bateriilor pentru chiuvetă. Este cunoscut pentru rezistența sa la coroziune, care este datorată conținutului de crom. Practic, inoxul este aliajul oțelului cu conținut de crom de cel puțin 10,5% și conținut de carbon de cel puțin 1,5%, valori raportatela greutate. 

 

Proprietățile inoxului:

  • rezistență la coroziune 

  • rezistență mecanică

  • rezistență la foc - rezistă până la 800°C

  • rezistență la cei mai mulți acizi

  • întreținere ușoară

  • igienic

  • nu schimbă proprietățile apei

 

Bronz

Bronzul, un aliaj de cupru și staniu, este un material mult mai rar folosit pentru realizarea de baterii sanitare, în comparație cu alama și inoxul, lucru cauzat de posibilitățile tehnologice limitate și costisitoare de prelucrare a acestuia în domeniu. Este un material cu o istorie de peste 5000 de ani, apreciat mai ales de iubitorii stilului vintage. 

 

Proprietățile bronzului:

  • rezistență mecanică

  • ductilitate

  • oxidează doar la suprafață, putând fi curățat

  • versatilitate fizică și mecanică

  • aspect auriu roșiatic plăcut, natural

Compozit metal (MCM)

Nevoia de a realiza obiecte metalice cu designuri și forme variate într-un timp rapid, datorată cererii crescute de materiale metalice în diverse industrii, a condus la inventarea materialului metalic compozit, în urmă cu aproximativ 50 de ani. Prin „compozit metal” se înțelege un amestec de diverse metale precum aluminiu (preponderent), zinc, cupru, oțel, titan, cu dispunere în straturi. Folosit mai ales în domeniul construcțiilor, și-a găsit locul și în industria obiectelor sanitare.

 

Proprietățile compozitului metal:

  • versatilitate

  • greutate redusă

  • aspect plăcut, posibilități de design multiple

  • compatibilitate cu apa potabilă

Tipuri de baterii de chiuvetă clasice

Cu pipă scurtă sau cu pipă lungă

 

Când faci această alegere, este bine să iei în considerare destinația de amplasare și spațiul de care dispui. O baterie cu pipă scurtă poate fi potrivită pentru lavoar, pentru că îți lasă suficient spațiu pentru a te spăla pe mâini rapid, fără a te stropi. Poți alege și baterii de lavoar cu pipa lungă pentru chiuvetele ce au cuva generoasă. O baterie cu pipă lungă sau înaltă reprezintă o necesitate pentru chiuveta de bucătărie, deoarece aici ai nevoie ca jetul de apă să curgă într-un spațiu optim, care să îți permită să te desfășori în voie atunci când speli vasele sau când ai de umplut o oală cu apă.

Cu pipa pivotantă sau rotativă 

 

Și în acest caz, „bătălia” se dă între cele două destinații de amplasare: baia și bucătăria. O pipă rotativă îți oferă un grad de mobilitate crescut care este esențial în bucătărie. Spre exemplu, dacă trebuie să cureți un vas mai mare sau să pui ceva la scurs, pipa rotativă poate fi mișcată într-o parte, creând spațiul necesar. Pentru chiuveta de la baie, această capacitate este opțională.

Monocomandă sau cu dublă comandă

 

Modelele de baterii cu comandă dublă sunt alese rar în prezent, deoarece presupun acționarea a doi robineți pentru reglarea temperaturii apei, însă cândva, erau singurele existente pe piață. Dacă ești pasionat de obiectele retro, o astfel de baterie va crea un aspect interesant în baia ta. 

Monocomanda presupune acționarea unui singur mâner, la stânga și la dreapta, bateria fiind prevăzută de obicei cu un indicator de direcție colorat în roșu și albastru. Bateriile cu monocomandă sunt cele mai frecvent căutate și comercializate.

Cu cartuș ceramic sau din teflon

 

Ai doar două opțiuni pentru cartușul bateriei, componenta care asigură atât pornirea fluxului de apă, cât și reglajul debitului: ceramic sau din teflon.

Cartușul ceramic este extrem de rezistent la frecare și la temperaturi înalte în condiții de utilizare intensă, ceea ce garantează o durată de viață crescută. Un alt avantaj al acestuia este dat de zgomotul redus.

Cartușul din teflon are o rezistență la frecare redusă, fapt care îl face să se zgârie mai rapid din cauza impurităților din apă și să aibă o durată de viață diminuată. Avantajul acestuia este prețul mai mic, comparativ cu cel ceramic.

Baterii pentru chiuveta de baie sau bucătărie cu funcții moderne

Baterie cu senzor

 

Cele mai actuale modele de baterii pentru chiuvetă sunt dotate cu un senzor tactil care declanșează pornirea apei pentru o durată presetată, funcție care le face ideale pentru lavoar. Nu doar că este un sistem modern care îți mărește gradul de confort, ci reduce și cantitatea de apă folosită. De obicei, acestea funcționează pe bază de baterii care se conectează într-o cutiuță specială și care necesită înlocuire la circa un an.

Baterie cu duș extractibil

 

În cazul acestor modele, pipa este dotată cu un capăt tip duș care poate fi extras/extins și utilizat pentru a insista cu jetul de apă asupra petelor persistente și pentru a spăla obiectele voluminoase, dar și pentru a curăța mai ușor chiuveta de bucătărie. Practic, o baterie de bucătărie cu duș îți oferă o mobilitate mult mai mare față de una cu pipă normală. 

 

Baterie cascadă cu lumină LED

Acest tip de baterie pentru lavoar te ajută să reduci consumul de apă în timp ce ai parte de relaxare vizuală. Curgerea apei este lină, datorită sistemului tip cascadă, iar culoarea LED-ului se schimbă, indicând temperatura apei: albastru - rece, verde - cald, roșu - fierbinte.

Finisajele bateriei sanitare

După ce te-ai hotărât asupra caracteristicilor funcționale, ultimul pas este finisajul bateriei. 

Cromat

 

O baterie cu finisaj cromat va avea un aspect metalic intens și extrem de strălucitor. Creează un efect plăcut atunci când este încadrat într-un decor cu suprafețe în nuanțe închise sau tip oglindă. Dacă îți dorești un finisaj strălucitor, însă într-un ton metalic mai domol, ia în considerare finisajul nichelat.

Satinat

 

În locul unei străluciri metalice puternice, finisajul satinat are un luciu discret, care creează senzația umplerii de culoare. Oferă un aspect elegant și arată foarte bine împreună cu o chiuvetă din metal satinat sau din compozit.

 

Negru mat

 

Negrul cucerește privirile celor pasionați de contemporaneitate, minimalism sau decoruri scandinave moderne. Se potrivește perfect într-o baie neagră, încărcată de mister, sau într-o bucătărie ultra-modernă.

 

Auriu 

 

Finisajele aurii sunt elegante și sofisticate, iar împreună cu mobila albă creează senzația unui spațiu primitor, călduros. Efecte deosebite pot fi obținute și din combinațiile auriu - verde închis, auriu - negru, auriu - gri închis. 

 

(0) Comentarii

Acest articol nu are nici un comentariu. Fii primul care lasa un comentariu!

Lasa un comentariu